Gabriel Alomar o Biel de la Mel (1899)

TW
0

En el setmanari La Roqueta d'aquestes dates llegim un article sobre Miramar d'en Biel de la Mel, que no és altra cosa que el pseudònim de Gabriel Alomar i Villalonga, nat l'octubre de 1873. En escriure a La Roqueta tenia, doncs, vint-i-sis anys, potser quan el seu idealisme era més intens, puix que l'idealisme i la jovenesa solen anar de la mà. Però això de «Miramar» és més que un article: quatre capítols ben llargs que conviden, encara avui, a la reflexió. El mercantilisme, els especuladors, els qui donen l'esquena a la cultura del poble... Llegint tot allò un pensa que poques coses han canviat, en cent anys i moltes busques, en aquest país: «Qui no sap que ells, els qui poc a poc van medrant amb s'explotació de qualsevol actualitat, dormaran demà aquesta aristocràcia dels capitalistes i dels propietaris, que no són capaços de sentir la més humil aspiració de nova saba, perquè es consideren dins la millor de les vides polítiques possibles? Ells, això sí, són l'exemple pràctic més perfecte de l'individualisme. Per a ells la col·lectivitat pàtria només pot existir en un sentit oficial i gelat, de Gaceta guerrera o de manifestació popular de moment. La conquesta del seu bé personal és l'única cosa que pot revestir, de vegades, l'apariència d'un benefici social més o manco gros. Per això està una mica lluny de l'amor a Sa Roqueta...»

Ens planteja un problema ben actual. Un problema que ens amenaça cada dia. El problema d'una illa que no es pot eixamplar i sobre la qual hi abocam ciment fresc a cada estona que passa. Deia un conegut periodista, un tant reaccionari, que el futur del camp de Mallorca són només els jardinets de xalet. Essent així, amb tan negres tintes, que ell veu com un gran triumf econòmic i social, podem plorar ben a pler. És per això que ja aleshores en Biel de la Mel veia Miramar com un símbol del que es podia perdre...

«Sí. Tornem-hi prest, a Miramar. Allà, des de l'ermita, contemplarem altra volta la transfiguració espiritual d'aquella natura primitiva. Per allà remorejaran les branques incomptables de la garriga, refregant la borra de verdet de la seva llibertat simbòlica. I avançant damunt la mar, el monstre mitològic de Na Foradada badarà, com un ciclop, aquell ull únic, eternament immòbil».

Regeneració. Aquesta és la paraula de Gabriel Alomar. Una paraula clau que mai no deixarà de banda...

«I després d'haver pegat una panxada d'aire pur, podrem tornar a parlar un poc del senyor de l'Havana, que de tant en tant ens envia expressions i un poc de paper a mantenir els rossinyols com tu, qui donen molta alegria, però que no són bons per a res útil ni per a res pràctic. Has pensat en la teva regeneració?»

Regeneració.