Arca denuncia el bloqueig en els tràmits per declarar BIC els jardins de Natzaret

Acusa la comissió política, el Bisbat i l'Ajuntament de voler especular amb els terrenys

Vista general dels jardins de Natzaret, ubicats al barri del Terreno.

TW
0

P.GIMÉNEZ.Palma.
L'expedient d'incoació de Bé d'Interès Cultural dels jardins de Natzaret, ubicats al barri del Terreno de Palma, ha caducat materialment, després que el Consell de Mallorca comunicàs el maig del 2002 la seva intenció de conservar el jardí del XIX atorgant-li la figura de protecció.

Tot i que l'expedient de caducitat no s'ha iniciat, l'Associació per a la revitalització del Centre Antic (Arca) es demana el perquè d'aquest retard i acusa de bloquejar el procés de tramitació de BIC a la comissió política, que «en el darrer moment va retirar de l'ordre del dia la proposta definitiva per protegir el conjunt»; al Bisbat, «que vol especular amb uns terrenys que, segons les actes de donació, no li pertanyen»; i a l'Ajuntament, «que fa més d'un any hauria d'haver aprovat el PERI del Terreno en què també es considerava la protecció dels jardins de Natzaret». En opinió d'Arca, «aquest bloqueig respon als interessos de les parts esmentades», que «volen esperar que caduquin els terminis. Quan això passi no es podrà tornar a parlar de la incoació de BIC del jardins fins que passin 3 anys». «Ens tancaran legalment la boca i podran especular i construir als terrenys, segons els seus interessos», diu Arca.

Val a dir, que la ponència tècnica de Patrimoni Històric acordà l'any 2002 incoar l'expedient de Bé d'Interès Cultural (BIC) per protegir l'únic exemple de jardí del segle XIX que queda a Palma, el de Natzaret, que ha definit la imatge de la badia i que procedeix d'un terreny que va pertànyer al cardenal Despuig. El 1924 la finca es va convertir en asil amb caràcter benèfic docent.

Al moment en què es començà a tramitar l'expedient s'acordà suspendre totes les llicències atorgades, incloses les que ja havien estat concedides. A més, es dictaminà que al voltant del jardí hi hagués un entorn de protecció per tal de recuperar-lo i restaurar-lo a causa del deteriorament al qual el seu estat d'abandó l'havia abocat.

En aquell moment, tant l'Associació de Veïns del Terreno com Arca, iniciaren una campanya per aconseguir els objectius esmentats i els contactes amb la Fundació Natzaret, el Consell i l'Ajuntament de Palma foren múltiples i evidenciaren la voluntat de totes les parts per la seva conservació. Així, es va iniciar un procés de neteja i recuperació de les marjades. Tècnics en l'estudi de jardins de la UIB, professors d'Història de l'Art i especialistes en jardins històrics d'arreu de l'Estat mostraren el seu interès per la recuperació de tan privilegiat espai ja que no existeixen gaires exemples de jardins històrics a primera línia de la costa. Poc després, s'enllestia la sol·licitud de BIC i la incoació era aprovada per unanimitat incloent el vot del Bisbat.

Tanmateix els problemes no varen tardar a sorgir. El solar estava protegit per la fitxa del catàleg del Pla General de Palma que impideix la seva parcel·lació. A més, tres moratòries urbanístiques, la del Govern, la que s'havia decretat mentre s'elabora el PERI del Terreno i el de la mateixa incoació a BIC protegien el conjunt. Tot i això, la Fundació Natzaret convocà un concurs per a l'adjudicació d'un edifici que arrasava bona part de l'estat protegit. De llavors ençà «la febre especuladora ha anat creixent», segons Arca.