La bogeria d'amor més enllà de la mort, eix del darrer llibre de Jòdar

L'autor presentà a Palma «L'home que va estimar la Natàlia Vidal»

TW
0

P.G.Palma.
A punt de finalitzar la seva XV edició, la Setmana del Llibre en Català s'està convertint en la convocàtoria que ha gaudit d'una major participació social, segons fonts de l'organització, que també destaca com a llibres més venuts fins ara el poemari de Biel Florit, SOMADA; i els llibres de Josep-Lluís Carod-Rovira.

Al marge d'aquest balanç provisional, la mostra literària continuava ahir la seva marxa rebent l'escriptor Julià de Jòdar (Barcelona, 1942), que presentà L'home que va estimar la Natàlia Vida. L'autor de L'àngel de la segona mort explicà que la novel·la «és la història d'amors desgraciats d'una parella que viu a la Barcelona dels anys seixanta. Ella és Natàlia Vidal, directora d'un teatre independent, i ell, un jove que convertirà en actor de prestigi a les acaballes del franquisme». Segons Jòdar, la idea de la novel·la va sorgir després de tenir coneixement d'una notícia de la crònica negra. «Havien trobat el cos d'una jove embolicat a una bossa a la casa d'un picapedrer. M'impactà el fet que no s'hagués desfet del cadàver».

Aquesta notícia, al costat de l'argument de la pel·lícula Misteri en l'Òpera «em va fer pensar a parlar sobre com la bogeria i la desesperació d'amor pot anar més enllà de la mort». Quant a la ubicació temporal de la història tampoc fou casual, «volia escriure sobre un tema relacionat amb la gent jove dels anys 60, que fou la que protagonitzà la liberalització dels costums però que, a dins, tenien els mateixos problemes d'amor».

Premi Prudenci Bertrana 2003, L'home que va estimar la Natàlia Vida comença descobrint «l'home que ret tribut a la dona morta». Així, la història «està explicada en un temps actual» que relaten distintes veus, «amics i persones properes que han viscut aquesta història de desamor». Fins i tot el dietari de «l'home enamorat» serveix de veu en aquest relat.