La Setmana del Llibre en Català obre amb una forta defensa de la llengua

El conseller Fiol afirmà que el Govern no és un «assassí» lingüístic, en al·lusió al pregó

Biel Mesquida llegí un pregó en què atacà el PP i la seva política cap a la llengua.

TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
La XV Setmana del Llibre en Català obrí les seves portes al recinte de Fires i Congressos en un ambient que deixà força palès el malestar per les actuacions cap a la llengua impulsades pel Govern del Partit Popular. El màxim reflex d'aquest fet fou el pregó inaugural. El parlament de l'escriptor Biel Mesquida va ser una dura crítica contra els «maltractadors» i «assassins» del català, i que incloïa implícitament una crida a la lluita per la defensa de la llengua pròpia.

Fou un discurs força lloat i aplaudit pel centenar de persones assistents. Sota el títoAlcover i Costa Llobera contra els assassins de la llengua catalana o dona'm llengua i ama'm, Mesquida i l'organització es quedaren a pler. Val a dir que entre el públic no es trobava cap dels principals representants oficials de la cultura balear. Els responsables de les administracions, encapçalades pel conseller del Govern, Francesc Fiol, Dolça Mulet (CIM) i Rogelio Aráujo (Cort), inauguraren la fira, però tot al·ludint a les seves atapeïdes agendes, abandonaren el recinte en donar inici la lectura.

Tanmateix, el títol del pregó era força explícit i en la inauguració prèvia al pregó, Fiol no dubtà a rebutjar que el Govern fos «un assassí de la llengua». El conseller demanà «respecte» a les decisions del Govern en matèria lingüística, afegint que, lluny de voler «assassinar» el català, el seu departament continuarà treballant perquè l'ús de la llengua vagi endavant en tots els àmbits de la societat. Emprant un to conciliador, Fiol també demanà «reflexió» i reivindicà la legitimitat del Govern i allò que representa per tal de no caure en «l'insult com tantes vegades ha ocorregut». Tot just després, demanant una mica de «reflexió i calma» rebutjà tota crispació per convidar la societat a visitar la Setmana del Llibre en Català i aconseguir que sigui un èxit.

Les paraules de Fiol foren recollides amb cert escepticisme pels presents, però no les del pregoner. En acabar el parlament de Mesquida, l'únic representant polític amb càrrec que quedava, el director insular de Política Lingüística, Miquel Julià, aplaudí les paraules de l'escriptor, manifestà la seva coincidència en el fons del discurs i avançà que «el Govern haurà de rectificar» algunes de les mesures anunciades.

El gruix del pregó de Biel Mesquida se centrà a comparar la situació assolida pel català abans d'arribar Matas al Govern i a destacar els perjudicis que suposen les noves mesures aprovades o anunciades pel PP. Com a conclusió considerà que «tot plegat implica, al cap i a la fi, un procés d'involució de la normalització del català, la creació d'una societat més fragmentada, en la qual la integració dels inmigrants serà impossible i el català quedarà marginat».

Un dels punts del discurs que fou molt aplaudit i aconseguí una forta rialla del públic fou el que feia referència a l'equivocació de la vicepresidenta Rosa Estaràs quan s'inventà «una tal María Aguiló per Marian Aguiló». Mesquida afirmà que aquest fet seria «pateticocòmic, si no fos que representa un menyspreu i una ignorància cultural per part d'uns polítics sense vergonya».

Durant el pregó, l'escriptor recollí algunes paraules de poetes com Joan Alcover, Miquel Costa i Llobera o Blai Bonet com a exemples del camí a seguir. «La seva paraula viva és la que ens ha de donar aliment i coratge en aquests temps de misèria», digué recomenant als polítics del PP i en concret al conseller Fiol que llegeixin dos dits d'Alcover per aprendre a estimar la llengua».