Un llibre de luxe il·lustrat per Joan Bennassar per celebrar la fita

Els reis reberen com a obsequi un volum d'autor de Robert Graves

TW
0


La inauguració del Museu Es Baluard permetrà revaloritzar, si més no, un dels escriptors de més renom de quants s'han instal·lat a Mallorca i que ha ajudat a popularitzar aquesta terra: Robert Graves. Amb motiu de la inauguració del Museu s'han traduït al català per primera vegada cinc dels anomenats Relats Mallorquins de l'escriptor anglès, amb il·lustracions del pintor mallorquí Joan Bennàssar. El resultat ha estat un llibre d'autor de gran bellesa clàssica del qual se n'han fet cent exemplars.

El volum va ser regalat pel president de la Comunitat de les Illes Balears, Jaume Matas, als reis Joan Carles i Sofia. El propi Joan Bennàssar va explicar a Diari de Balears, després de l'entrega de l'obsequi que «per a mi és un gran honor que el president Matas hagi fet aquest regal als Reis, però el que és molt més rellevant és que hem assolit una fita molt important. Per a mi és el regal d'un llibre que s'ha fet amb molt d'afecte, perquè a mi Robert Graves és un autor que m'agrada molt i el poble de Mallorca li deu molt. Ara se li ha fet el gran favor de la traducció al català, que per a mi és molt important, poder llegir-lo en la nostra llengua».

Escrits originàriament en anglès, per a publicacions de les quals Graves era corresponsal, els relats recullen anècdotes o fets que els seus veïns i amics mallorquins li anaven explicant. Han estat traduïts al català per Carme Llull i Lucía Graves, que és també l'autora del pròleg d'aquesta publicació, obra d'art d'una extensió de 180 planes i que compta amb unes mesures de 50x35 centímetres.

Sobre aquestes narracions curtes ha treballat intensament Joan Bennàssar, experimentant i investigant les possibilitats, per exemple, d'imprimir en acetat, un camí que diu que el «marcarà» en el futur.

Bennássar ha fet muntanyes de dibuixos que prenen referències del còmic, de la il·lustració gràfica, del gravat clàssic «intentant esgotar les possibilitats dels materials» que han estat acetat i paper Archés de cotó. Amb l'acetat, Bennàssar ha aconseguit uns colors de gran espectacularitat, metal·litzats no habituals dins la seva obra. «Vaig partir de la plata i l'or perquè em recordaven el món antic». Amb els dibuixos ha volgut «posar-se al servei del dibuix».