«El resultat és molt més impactant del que m'havia pogut imaginar»

El rei, acompanyat per la reina Sofia, destacà la presència d'obres «impressionants»

TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
«El resultat és molt més impactant del que m'havia imaginat. Hi ha obres impressionants. M'ha encantat». Amb aquesta afirmació el rei Joan Carles es referia a Es Baluard després de visitar, amb gran deteniment i interès, una a una les diferents sales i espais del museu.

Amb un seguici de més de mig centenar de persones, els reis iniciaren el seu recorregut per la recepció del centre, on l'equip d'arquitectes autor del projecte explicà sobre la maqueta alguns detalls del treball arquitectònic. Després d'ubicar-se demanant on era el Club Nàutic del passeig marítim i el torrent de sa Riera, els reis posaren en relleu la gran integració aconseguida entre la nova construcció i la murada de l'antiga fortificació. La simple arquitectura de l'aljub causà una gran admiració en els monarques, que seguiren amb atenció les explicacions de l'artista alemanya Rebecca Horn sobre el significat de la instal·lació Light impreisoned in the belly of the Whale, amb què s'inaugura la sala per a mostres temporals.

La directora d'Es Baluard, Teresa Pérez-Jofre, obria de bat a bat les portes del centre a Joan Carles i Sofia, qui acompanyats ja per tots els patrons de la Fundació, primeres autoritats de les Balears i la ministra de Cultura, Pilar del Castillo, iniciaren un recorregut que es perllongà durant més d'una hora.

Demostrant en tot moment una gran cordialitat, els monarques seguiren amb gran atenció les explicacions dels presents, principalment del president de la Fundació Museu Es Baluard, Pere A. Serra, qui ressenyà a Joan Carles i Sofia detalls sobre determinades peces.

Val a dir que en més d'una ocasió foren els mateixos monarques els qui es detingueren davant peces concretes interessats per elles. Aquest és el cas, entre d'altres, d'obres de Juli Ramis com per exemple Les flautistes o L'abecedari i el llibre El vol de l'alosa de Miró, una escultura de Calder, els Fifteen Holes de Barceló, o d'altres pintures i escultures de Sicilia, Max Ernst...

L'itinerari per les sales d'exposició començà per la planta 0. Els reis s'aturaren especialment a la sala dedicada a La renovació del classicime en un segle de retrat femení, on es mostra, entre d'altres, teles de Picasso, Magritte, Van Dongen, Juli Ramis i Pilar Montaner.

A la mateixa planta, atorgaren molta atenció a l'àrea ocupada peSubjectivisme en l'era postmoderna. Aquí, la reina Sofia es detingué a admirar dues peces de Miquel Barceló per continuar fins a la sala dedicada a Miró i la seva irradiació en l'art contemporani. S'hi poden observar algunes obres molt curioses de l'artista català, donades o cedides al Museu per la Fundació d'Art Serra. Per aquest motiu, Pere A. Serra explicà als monarques determinats detalls sobre l'origen de les obres com ara en el cas del llibre El vol de l'alosa.

Ja a la planta 1, l'espai dedicat a les ceràmiques de Picasso i els mestres sobre paper captivà els reis, els quals s'hi acostaren per visualitzar de tan a prop com fos possible detalls concrets. Tot seguit els monarques sortiren a la terrassa superior del museu per gaudir de les vistes sobre la badia i la ciutat de Palma. Tot i la fredor de la vetlada, la reina Sofia s'hi estigué una bona estona comentant amb els presents, principalment amb la presidenta del Consell, Maria Antònia Munar, les excel·lents vistes que es podien obtenir.

La darrera aturada dels monarques fou a la planta -1, on es mostra l'obra més actual amb una forta presència d'artistes balears, i la sala de l'aljub. A aquesta darrera, el rei inaugurà el llibre d'honor d'Es Baluard. En la seva dedicatòria deixà palesa la seva enhorabona a les institucions públiques, la Fundació d'Art Serra i sobretot a Palma per haver «creat un espai en el qual es poden reunir tot tipus de persones des dels més llunyans confins del món».

Després de la signatura, els patrons entregaren a ses majestats el primer exemplar del llibre d'autor que ha dibuixat l'artista Joan Bennàssar sobre la selecció de contes titulada Relatos mallorquines de Robert Graves. També s'obsequià els monarques amb una petita escultura.

Acabada l'explicació, els reis tornaren a la sala de la planta -1, on se serví un còctel per a les primeres autoritats. En un ambient molt distès, xerraren molt amigablement amb molts dels presents, principalment personalitats conegudes pels monarques que estan vinculades amb el món de la cultura de les Balears, entre ells els artistes Josep Maria Sirvent o Guillem Nada, amb qui intercanviaren impressions sobre una obra d'aquest, o Pep Coll, Maria Carbonero o galeristes com ara Pep Pinya o l'escriptor Baltasar Porce i un llarg seguit de destacades personalitats.

La ministra del Castillo, que estigué acompanyada pel secretari d'Estat de Cultura, Luis Alberto de Cuenca, oferia aquí la seva impressió sobre Es Baluard. La ministra, que l'any passat realitzà una visita a les obres, reconegué sentir-se «molt alegre de poder assistir a la inauguració» i posà en relleu que «la solució dels espais expositius és francament molt bona».

Pel que fa a la col·lecció que s'hi exposa, considerà que «és una col·lecció amplíssima» i assegurà que «no havia vist mai tanta varietat i tan nombrosa» en un espai de característiques que no siguin grans pinacoteques. En Es Baluard, continuà, «tots els períodes representats tenen un gran nombre de peces i n'he pogut observar de molt singulars». En concret, la ministra de Cultura esmentà obres de Lucio Fontana, José Guerrero, Mompó o la mateixa Rebecca Horn.