El grup estigué encapçalat pel president, Jaume Mir.

TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
Coincidint amb la festivitat de Sant Sebastià, un grup d'acadèmics de Belles Arts realitzaren ahir dematí una visita al museu Es Baluard. El grup, encapçalat pel president d'aquesta acadèmia, l'escultor Jaume Mir, es mostrà gratament sorprès pel resultat en tot el conjunt. Joan Miralles, Cati Juan del Corral, José María Pardo, Ramon Canet, el pare Gabriel Llompart i Neus García Iniesta realitzaren un recorregut pel museu acompanyats per l'arquitecte i també acadèmic Luis García Ruiz.

Com molts altres visitants, alguns dels acadèmics no estalviaren elogis a l'hora de referir-se al projecte arquitectònic, com tampoc al conjunt d'obres exposat i a la instal·lació de l'artista alemanya Rebecca Horn amb la qual s'inaugura la sala de l'Aljub.

Jaume Mir ja havia manifestat «la importancia d'un projecte de l'envergadura del Museu Es Baluard per a Palma» i ahir pogué constatar i admirar el conjunt al complet. Quedà del tot satisfet del resultat obtingut. El pintor Ramon Canet destacà la «gran feina de recuperació de la zona de la l'antic Baluard», que s'ha duit a terme amb el projecte arquitectònic i considerà «immillorable l'emplaçament del museu». També exposà la seva sorpresa davant el resultat del conjunt del museu.

Per José María Pardo, és «fantàstica la solució per la qual han optat l'equip d'arquitectes a l'hora de conjuntar la història i antiguitat de les murades amb la construcció moderna. S'ha aconseguit evitar qualsevol tipus d'impacte». El pintor Joan Miralles emprà el qualificatiu d'«astorat» per referir-se a la sensació que li havia produït el recorregut pel Baluard. Miralles posà especial èmfasi a destacar la instal·lació de Rebecca Horn. «M'ha impressionat moltíssim. Provoca una sensació molt intensa, és com si estiguesis en un altre món».

Per Cati Juan del Corra, «Es Baluard és una meravella» i considera que «Palma pot estar orgullosa de tenir aquest museu». L'artista rememorà una vegada que visità Es Baluard quan començaven les obres i manifestà que «no s'esperava aquest resultat».

L'arquitecta Neus García Iniesta es fixà especialment «en el contrast entre la murada i l'arquitectura moderna». Subratllà el fet que «els espais siguin molt nets. Són molt assimilables per una persona que visita el museu per primera vegada i per donar cabuda a qualsevol vessant artístic. Són espais aptes per acollir diferents tipus de manifestacions, ja siguin escultures, instal·lacions...».

El pare Gabriel Llompart afirmà que «el projecte arquitectònic ha encaixat molt bé tot el que és nova construcció dintre de la murada. Així mateix, per aquelles persones que tenen prevenció contra l'art contemporani, amb aquest museu s'hi poden reconciliar».