El Paso: un revulsiu per a l'art contemporani

Concebut l'any 1957, els artistes que signaren el manifest del grup s'adscrigueren dins l'informalisme

TW
0


Passava el temps de la dictadura franquista quan es va clausurar pràcticament qualsevol possibilitat de desenvolupar l'art d'avantguarda local. Aquest fet va provocar la reacció d'una sèrie de corrents excepcionals que es crearen amb l'obectiu de revitalitzar l'art contemporani de l'Estat.

El Paso va ser un d'aquests moviments que es gestaren, l'any 1957, i que es troba representat al fons del Museu d'Art Modern i Contemporani d'Es Baluard amb obres d'Antoni Saura, Manolo Millares, Juana Francés i Luis Feito procedents de la Col·lecció d'Art Serra i del fons cedit per l'Ajuntament de Palma al centre.

És, doncs, en un moment d'aguda crisi quan aquests artistes, juntament amb altres, es reuneixen. Volien intentar fer una primera passa per canalitzar una sèrie de propostes noves, desconegudes encara a l'Estat. La pretensió darrera d'aquest esforç anava dirigit a afegir-se i divulgar els corrents de l'art més moderns i rompre amb la solució dominant adoptant noves tècniques per a les seves propostes.

D'aquesta manera, quasi tots els membres d'El Paso s'adscrigueren dins del corrent de l'informalisme, un moviment caracteritzat a nivell pictòric per una producció abstracta oposada a les tendències més properes al cubisme o al rigor geomètric i en la qual s'inscriu l'artista Hans Hartung. El pintor alemany està representat al Museu del Baluard per un oli del 1972 pertanyent a la Col·lecció d'Art Serra i un segon quadre, P.20/ 1977/ H8, cedit pel Govern.

Però va ser Antoni Saura (Osca 1930-1998) qui s'erigí com a precursor d'El Paso. L'adscripció de l'artista al grup fou decisiva perquè la seva pintura es tornàs més radical mitjançant l'ús d'una paleta de color de tonalitats grises, a partir de la qual creava deformacions de la figura humana. Al museu s'exhibirà Doña Jerónima de la Fuente (1972), una obra que reflecteix la personalitat de l'artista.

La incorporació al moviment de Manolo Millares (Las Palmas de Gran Canària 1925-Madrid 1972) també es degué a una inquietud i atracció personal per l'expresionisme abstracte. Va ser així com Millares començà a introduir a la seva obra alguns grafismes i materials aspres com teles de sac i arpilleres. Així mateix, transforma la superfície pictòrica quasi en escultòrica empastant aquests materials amb grosses capes de pintura.

Aquest autor estarà representat a les sales d'Es Baluard amb Políptico, una obra cedida per l'Ajuntament que data del 1967 i a la qual precisament Millares utilitza aquesta tècnica mixta damunt arpillera. Cort també ha cedit la col·lecció Torquemada, una sèrie integrada per sis serigrafies sobre paper. A aquestes peces encara s'hi ha d'afegir l'obra damunt arpillera Cuadro 160 II, del 1966, pertanyent a la Col·lecció d'Art Serra.

Cedida també per aquesta col·lecció a la Fundació del museu es troba una pintura del 1970 de Luis Feito. Realitzada anys després que es produís el moviment, en aquest oli damunt tela s'observa la característica densitat dels colors a l'obra del madrileny.

Encara que també posterior, El Paso troba una altra representació a Es Baluard en l'obra de Juana Francés (Alacant 1927-Madrid 1990). Pertanyent també a la Col·lecció d'Art Serra, aquesta pintura Sense títo del 1985 està treballada a partir d'una tècnica mixta damunt taula.