A través de les obres mestres que integren la Col·lecció d'Art Serra, a les quals s'han afegit ara peces cedides per institucions públiques i privades, el museu Es Baluard esdevé el contenidor de la història de les tendències que han marcat l'art modern i contemporani i que anirem apropant al lector de la mà del galerista Joan Oliver Maneu.
Tenint com a precursor l'artista William Degouve de Nuncques, el postimpressionisme català marcà a Mallorca la transició entre els segles XIX al XX, a causa de l'interès que despertà entre els artistes el fet de superar la pintura romàntica i classicista del XIX. Arribaren així dues onades quasi simultànies d'autors influïts pels treballs dels impressionistes. Anglada-Camarasa, Rusiñol, Joaquim Mir i Sebastià Junyer varen veure com en arribar a Mallorca l'impacte que els causà la llum els transformà personal, professional i plàsticament.
Sense dubte, l'oli damunt tela Son Moragues. Sa muntanyeta, de Santiago Rusiñol (1861-1931), és una de les obres mestres que el museu exhibirà pròximament. «La impecable factura plàstica d'aquest quadre del 1903 fou concebuda com a mostra de gratitud del pintor al doctor Pere Serra, propietari de la finca d'Escorca, on Rusiñol va viure amb la seva filla», explica Maneu. Una altra joia que representa aquest moment d'inflexió de l'art a Mallorca és un oli damunt tela de Joaquim Mir (1873-1940).
Torrent de Pareis, procedent també de la Col·lecció d'Art Serra, és una de les millors obres que el pintor realitzà sobre aquest tema i que mostra com el 1902 l'artista català s'allunya de l'Escola d'Olot, en la qual s'havia format per experimentar amb els colors i la llum. «Mir arribà a Mallorca fent un tipus de pintura poc agressiva, poc brillant i amb poca llum». Això no obstant, «en aquesta tela la pintura està viva, és com un magma que es mou», emfasitza l'expert.
Aquesta primera onada d'artistes no passà desapercebuda pels pintors mallorquins, «que poc a poc canviaren la seva manera de resoldre i expressar-se damunt la tela». A partir d'aquest moment, a Mallorca es varen formar dos nuclis productors importants. D'una banda, l'Escola de Pollença capitanejada per Anglada Camarasa i amb artistes com Titto Cittadini a les seves files. «Aquesta escola fou un fenomen estrictament plàstic que va anar decreixent fins a la seva disolució», afirma Maneu.
Tot i això, La herida de la montaña, un oli sobre llenç que Cittadini signà el 1920, «és un quadre molt especial que representa el testimoni del que va suposar aquest darrer autor en altres pintors». D'altra banda, el nucli de Deià que es forma de manera paral·lela a l'entorn de la figura de Sebastià Junyer mereix un capítol a part, perquè es convertí en un centre d'irradiació cap a l'exterior del qual varen formar part noms de la talla de Juli Ramis.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.