TW
0

L'Associació Balear d'Empreses de Teatre reclamà ahir major atenció i ajuda de les administracions públiques per al sector, com també la creació de meses de diàleg «per anar resolent els problemes que hi ha en aquest àmbit i establir mecanismes de relació entre les parts».

També volen tenir una major presència en la presa de decisions que afectin les polítiques teatrals. Així ho explicaren als mitjans de comunicació els representants de les formacions que integren l'associació: la companyia Xesc Forteza, Diabéticas Aceleradas, Estudi Zero Teatre, Produccions de Ferro, Rafel Oliver Produccions i Res de Res-En Blanc.

Carles Molinet, secretari de l'ABET, explicà «tot i que només rebem un 10% de la inversió pública feta en matèria de teatre, aquestes set companyies hem realitzat 600 funcions el darrer any, cosa que suposa atreure el 90% de la gent que va anar al teatre, un fet que és prou descompensat».

Allò que vol l'agrupació és que des de les administracions es fixin les ajudes per a les companyies teatrals, sobretot en tot allò referent als desplaçaments a l'exterior. Mentre governava el pacte de Progrés, aquestes ajudes eren a càrrec de les arques del Consorci per al Foment de l'Ús de la Llengua Catalana (COFUC), «tot i que no hi hagués cap partida definida per a les ajudes teatrals. Sempre hi havia voluntat i es rebien ajudes per viatjar a fora. Ara el que voldríem és que aquestes ajudes es fixassin d'alguna manera», manifestà Molinet.

Les empreses illenques de teatre disposen d'un total de 65 persones fent feina de manera directa, i de cent més que estan contractades amb altres règims. El darrer any tingueren una facturació pròxima a 1.200.000 euros.

«Aquests darrers anys us podem assegurar que les ajudes que hem rebut de les institucions públiques en cap cas no han superat el 30% de les quantitats invertides, i que en la majoria de casos amb prou feines han arribat al 25 per cent», va explicar ahir el secretari.

Les empreses esmentades també volen ser escoltades amb motiu de les programacions de la Fira de Teatre de Manacor i en la creació del circuit teatral de temporada. «El que passa és que des de les eleccions ja han passat sis mesos, durant els quals no hem tingut interlocutors al Govern ni tampoc al Consell, i és una situació que volem que s'eviti», explicà Pere Mestre, president de l'entitat.

«Nosaltres només volem que se'ns atorgui el reconeixement que pensam que no se'ns dóna», postil·là. Els membres de les companyies exigeixen les ajudes basant-se en nombros objectius, com les representacions en bona part dels ajuntaments de l'Illa i les representacions a Panamà, Costa Rica, Andorra, Nicaragua, El Salvador i Hondures duites a terme enguany. Això suposa «una promoció exterior de primer nivell del fet teatral de les Illes Balears», assegurà als mitjans el secretari Carles Molinet.