Caterina Mieras: «El repte és posar la cultura a l'abast de tots i socialitzar-la»

La mallorquina és la nova consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Caterina Mieras, al seu despatx, davant un quadre d'en Miquel Barceló.

TW
0

C.DOMÈNEC.Barcelona.
La nova consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya pel PSC, Caterina Mieras, va néixer a Sant Joan el 1947. Va ser el nomenament sorpresa al govern tripartit que presideix Pasqual Maragall. Demana prudència i diàleg per aconseguir les metes polítiques.

-Amb molta tranquil·litat. Quan vaig acceptar la responsabilitat de Cultura, sabia que era una Conselleria delicada perquè genera molta opinió i afecta sensibilitats i opinions molt diverses. -Crec que seria una ximpleria pensar que s'ha pogut notar en vuit dies. Segur que hi ha detalls de tracte que ara són diferents. -L'estratègia consta de tres punts fonamentals: impulsar la comissió del Consell de la Cultura i d'Arts, realitzar un pla d'infraestructures culturals territorials i doblar el pressupost. Durant 23 anys s'ha realitzat una política molt centralista a Barcelona i poc equitativa amb el territori. -No em toca parlar d'això. En un govern tripartit s'han de cercar complicitats que comencen amb la prudència encara que, la meva opinió personal, te la pots imaginar. -Desgraciadament, el tenc com una herència no positiva. La Generalitat ha intervingut poc en el Fòrum i ara és tard per reconduir aquesta política. -Posar-la a l'abast de tots i socialitzar-la. La vinculació amb l'educació és clara. Es necessita dotar les persones de capacitat crítica i amb criteris propis per aconseguir més llibertat i autonomia. -El tripartit té una sensibilitat extraordinària per compartir la cultura dels pobles de parla catalana. Existeix un gran interès per part d'aquesta Conselleria cap a Balears, València i la franja aragonesa. El projecte de Maragall és l'aposta per una euroregió en la qual Barcelona té una vocació de centralitat.
-El càrrec de consellera provoca que totes les vostres decisions siguin ara analitzades i criticades. Com afrontau, a nivell personal, aquesta nova etapa de la vostra vida?
-Vós sou la segona persona mallorquina que dirigeix la Conselleria de Cultura. Antoni Maria Sbert ho va fer l'any 1936. En què s'ha començat a notar la vostra presència al càrrec?
-Quines són les vostres iniciatives com a consellera de Cultura?

-Quina relació teniu amb el govern de Matas?
-El conseller de Cultura em telefonà i em felicità. No he parlat amb Matas però m'agradaria. Si no em crida, el cridaré jo. Entre altres coses, perquè tenim un organisme en comú que és l'Institut Ramon Llull, eina molt important per a la promoció de la cultura catalana.

-Quin és la vostra opinió sobre el nou panorama polític balear?
-Quin serà el paper de la Generalitat al Fòrum 2004?
-Alguns intel·lectuals pensen que la cultura tendeix a convertir-se en un entreteniment superficial. Quin és el repte més urgent que pateix la cultura?
-A la seva manera de veure, Catalunya dóna a Balears la importància que es mereix?