JOANA NICOLAU.Palma.
L'Adoració dels Reis de Llorenç Moyà traslladà ses Voltes a un rocambolesc any 1 de l'era cristiana. Una Jerusalem que pareixia un regne de taifes, governada per un malvat rei, de nom Herodes, fou ahir l'eix d'un surrealista debat sobre l'estat de les Balears. En més d'una ocasió s'aconseguí fer riure de bon de veres el nombrós públic assistent a la representació. Engalanats amb vistosos vestits d'època, una vintena d'actors provinents de diferents àmbits de la societat es transformaren en uns personatges de l'Evangeli del tot pintorescs. Uns personatges que, tot sigui dit, no tendrien massa dificultats per passar a la història com a comediants.
La funció d'ahir no destacà per les nombroses improvisacions, però les que hi hagué foren ben sucoses. La majoria se centraren en la situació política de les Balears, encara que, per descomptat, no mancaren al·lusions a la coalició Bush-Aznar-Blair. La manifestació convocada pel GOB per al dia dels enamorats, la supressió de l'ecotaxa, el bon enteniment entre PP i UM i les ganes de l'anterior Pacte de «trobar un salvador» per tornar al poder foren alguns dels temes que sortiren a llum.
La criada del rei Gaspar, la regidora nacionalista Maria Costa, obria les al·lusions a l'estat del país donant ales als antiautopista per salvar Campanet i mostrà astorament per alguns projectes populars... Però els qui més es lluïren amb les improvisacions foren el mateix Herodes (el periodista Xisco Busquets), el seu secretari (Guillem Ginard d'UM) i el general de la Cort (Lorenzo Bravo d'UGT).
La funció pareixia que havia de ser molt ortodoxa, però l'entrada en escena dels doctors de la llei no ho consentiren. Un (Pere Ollers) demanà ajut al nou bisbe per posar ordre a Cort en patrimoni. L'altre doctor (la degana de la UIB Francisca Garcías) demanà doblers per investigar en el camp de la ciència. Es veu que l'endevinació no era la seva especialitat. I, posats a demanar, el secretari sol·licità protecció davant el president dels EUA, «malgrat que el nostre país ara camina bé perquè han pactat PP i UM».
L'entrada en escena del general Bravo posà les piles a Herodes. No salvà ningú. Després d'alertar un poderós conseller de nom Rodríguez contra els antiautopista, demanà un salvador per al Pacte perquè es deixàs de posar ciment. Tot i així, estava convençut que res no passaria el dia dels enamorats, ja que un tal Miquel Ramis no estalviaria en multes. La batlessa Cirer, que era una pastoreta, i la seva pujada d'imposts també fou ben recriminada.
Finalment, Herodes, després de demanar els motius de per què als populars se'ls coneix com a conservadors, féu una crida als súbdits mallorquins perquè acudissin a la mobilització del GOB. Una menció a part es mereix la sibil·la (Pepa Charro de Diabéticas). Era una sibil·la andalusa amb faralaes que no tan sols no cantà, sinó que féu tornar quasi boigs Herodes i el públic.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.