Un llibre recupera l'empremta de la família Rubió Tudurí a Barcelona

El Museu d'Història de Catalunya en prepara una exposició per febrer

TW
0

Marià Rubió nasqué a Reus el 1862 en una família de propietaris rurals. Als 21 anys fou destinat a Maó per reformar la bateria de la fortalesa d'Isabel II de la Mola. Cinc anys més tard, va conèixer la seva futura esposa, la menorquina Maria Tudurí. Començava una dinastia dedicada a la feina i a les arts, que combinà, en diferents àmbits, el dia a dia amb el seu vessant intel·lectual. Un llibre, Els Rubió. Una nissaga d'intel·lectuals, i una exposició, que s'inaugurarà per febrer al Museu d'Història de Catalunya, rememoren l'empremta de la família a Barcelona.

A través de fotografies i articles d'especialistes, el llibre recull els principals èxits dels Rubió Tudurí. Marià Rubió i la seva esposa, Maria Tudurí, van iniciar una nissaga que continuà amb els seus cinc fills: Nicolau, Santiago, Marià, Ferran i Isabel. El gran es dedicà a l'arquitectura; el segon, a l'enginyeria; el tercer a l'advocacia i a la política; i el quart creà un imperi farmacèutic. L'única que no féu carrera fou Isabel.

«Es tracta d'una família important. Tots van ser reconeguts en els seus camps laborals i en el terreny humanístic», explicà l'historiador Josep Maria Quintana, que ha escrit el text Nicolau Maria Rubió i Tudurí: l'home i el pensament. Els Rubió Tudurí van destacar, també, per l'obra que van realitzar a Barcelona: el disseny del gran metro de la ciutat, la planificació dels jardins de Francesc Macià o el funicular del Tibidabo, entre d'altres.