J.N. / EFE.Palma.
Ciutadans d'Eivissa asseguraven ahir haver vist la bolla de foc que diumenge horabaixa travessà el cel de la Península. L'Observatori Astronòmic de Mallorca, a Costitx, rebé diverses telefonades de gent que en demanava informació.
Ahir, des del centre esmentat el seu director, Salvador Sánchez, informà que el que pogueren veure aquests comptats ciutadans era el final del fenomen. Sánchez, coincidint amb la gran majoria de la comunitat científica, explicà que aquesta bolla de foc devia provenir d'algun cometa.
L'astrònom \132 manifestà que «precisament diumenge es va arribar al moment àlgid de la pluja d'estels fugaços coneguda com els Quadràntids. Per això, el més segur és que els fragments caiguts a la Terra en siguin restes». Els Quadràntids són dels meteorits més usuals i se'n pot arribar a veure al cel fins a un centenar per dia. Encara així, l'espectacle de diumenge «no és gens corrent», conclogué Sánchez.
Ahir la Guàrdia Civil va intensificar al màxim la recerca de possibles restes materials del fenomen. Però les tasques acabaren sense èxit. I és que, segons comentà Sánchez, si de ver són restes de cap cometa, segurament no se'n trobarà res. Aquests cossos celestes són formats principalment per aigua congelada, gasos, radicals lliures... que es degueren fondre a l'atmosfera mateix.
La visió del globus incandescent i l'estrèpit fort que l'acompanyava obeeixen a l'alta temperatura derivada de la velocitat que aconseguí el cos, xuclat per la gravetat dins l'atmosfera terrestre. Des de l'Observatori de Costitx no n'aconseguiren cap imatge. «Ni nosaltres ni ningú no ens esperàvem res així. No era res que es pogués predir, ni tampoc normal». Per això les càmeres de gran angular amb què es podria haver captat el fenomen no l'enfocaren.
A l'espera de trobar-ne algun rastre, el Consell Superior d'Investigacions Científiques assenyalà que «no es pot parlar de caiguda de meteorits sense restes que verifiquin la naturalesa extraterrestre de les mostres». I afegí que serà ben difícil trobar-ne res. El CSIC ha descartat gairebé al cent per cent que la constitució de la bolla de foc fossin fems espacials. Per contra, considera que seria integrada per materials primitius del Sistema Solar.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.