Al voltant de 750.000 persones acomiadaren l'any 2003 a la cèntrica plaça Times Square de Nova York, en una cerimònia que es va desenvolupar sense incidents ni alcohol, sota unes mesures de seguretat extremes pel temor d'un atemptat terrorista.
La celebració, com succeeix des de fa 96 anys, consistí en la davallada d'una enorme bolla de vidre, durant els darrers 60 segons de l'any. Després va arribar l'actuació de la cantant Cyndi Lauper. A la part alta de l'edifici, de 25 pisos d'altura, s'hi va instal·lar un gran màstil de 23'5 metres pel qual va baixa la pesada bolla, de 485 quilograms. L'objecte era bàsicament una estructura d'acer recoberta amb petits cristalls, miralls i bombetes.
Els cristalls i els miralls eren controlats per ordinador. Aquest els feia girar per crear un efecte multicolor semblant al produït per un calidoscopi. El batle de la ciutat, Michael Bloomberg, al costat de la soldat d'origen panameny Shoshana Johnson, heroïna per les ferides patides en la guerra de l'Iraq, foren els encarregats d'accionar el mecanisme que va fer baixar la pesada bolla.
Per presenciar aquest curt esdeveniment, la multitud congregada a la plaça havia aguantat una espera de diverses hores i suportà les dures mesures de seguretat establertes per a l'ocasió, com ara la revisió de les bosses de mà i de les motxilles. De manera addicional, se soldaren totes les tapes de clavegueram i es retiraren els contenidors de fems de la zona.
Tot aquest desplegament era pel temor d'un atemptat a la popular plaça, després d'haver apujat el Govern nord-americà el nivell d'alerta terrorista de «groc» a «taronja», el segon més alt de la seva escala de cinc colors. Provinents d'un cap a l'altre del món, els turistes hagueren d'accedir a l'àrea habilitada passant nombrosos controls policíacs, amb detectors de metalls i de materials radioactius.
Més de 2.000 agents de la Policia Local, de la Policia Muntada, de l'operatiu antiterrorista Atles i de la unitat Hèrcules, que fan servir armes pesants, ocuparen la plaça com a mesura de seguretat davant de possibles atemptats.
Des del primer moment de l'horabaixa, diversos helicòpters sobrevolaren l'illa de Manhattan, que en una nit especial com la de dimecres es considerava un possible objectiu terrorista, a més de les ciutats de Washington, Xicago o Las Vegas.
Tot i les fortes mesures de seguretat, la nit va transcórrer a la lluminosa plaça en un ambient festiu, amenitzat amb les actuacions musicals organitzades per les cadenes de televisió que retransmetien la cerimònia. Més de dues tones de confeti i milers de globus cobriren el cel de Times Square coincidint amb la mitjanit i amb l'arribada de l'any 2004.
La bona temperatura que es registrà tot el dia i la gran afluència de turistes a la ciutat facilitaren que s'aplegassin a la zona més de 750.000 persones, segons els organitzadors. Aquesta quantitat representa una de les xifres més altes aconseguides fins ara. A diferència del que passava en altres llocs del món, els qui decidiren passar la Nit de Cap d'any a la famosa plaça de Nova York no pogueren brindar amb cava, ja que l'alcohol hi era prohibit.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.