TW
0

M. CAMPOMAR.Palma.
El Centre Cultural de la Misericordia acull fins dia 5 de gener l'exposició Diffa, de la periodista mallorquina Glòria Franquet. Una col·lecció de 30 imatges, 16 en color i 14 en blanc i negre, que ens mostren diferents moments de la vida quotidiana a Diffa, una de les regions més pobres de l'Àfrica.

Tot va començar quan Glòria, un dia de feina i en concret a una roda de premsa, conegué la feina de la Fundació Campaner, una entitat que lluita per eradicar el noma. Es tracta d'una malaltia infecciosa que ataca els infants amb les defenses baixes per la malnutrició i per la falta d'higiene.

«Em va impactar molt i vaig decidir col·laborar amb ells. Per al meu treball, em proposaren fer un vídeo divulgatiu, per projectar-lo després a Mallorca», explica la periodista. Així, el juliol passat, Glòria agafà la seva càmera i va partir cap a l'Àfrica amb el seu company Ramon Sedano, també periodista.

«Hi estiguérem un mes, la primera setmana a Niamey -capital de Níger- i les tres darreres a Diffa, acollits en una casa que la fundació hi té. «Ens va impactar sobretot la il·lusió amb al qual viu aquesta gent, tal vegada perquè no coneixent res més són feliços amb el que tenen», comenta Franquet.

Diffa és una zona semidesèrtica, amb una mitjana de 48 graus de temperatura i un dels llocs més pobres del món. L'ajuda internacional que hi arriba és mínima. Tot i això, els seus habitants tenen una visió positiva de la vida i és això precisament que la mostra vol reflectir.

«Volíem fugir dels estereotips, de les imatges dels infants africans amb la panxa inflada. Per això decidírem recollir diferents moments de la vida quotidiana d'aquesta gent, que en el fons no és tan diferent de la nostra. Fan feina, veuen la televisió i els infants es diverteixen jungant a futbol, com aquí», assegura Ramon.

A més de les fotografies, l'exposició inclou un muntatge de vídeo de sis minuts, com a complement del que podem veure en les instantànies. «Jo feia les fotos i devora mi Ramon anava gravant amb la càmera de vídeo. Molts de detalls que jo no podia recollir s'han plasmat de manera audiovisual», afegeix Glòria.

El mercat, la pesca, l'agricultura, la ramaderia, els jocs dels petits, la vida al carrer... és a dir el reflex del dia a dia a Diffa és allò que podem trobar en el recull. Unes imatges que a més es poden convertir en un regal solidari, ja que estan a la venda.