El carrer dels Fideus (1298)
El famós viatger venecià Marco Polo (1254-1323), que havia visitat tota l'Àsia per Mongòlia, retornant per Sumatra, trobant-se presoner, després, dels genovesos, dictava el 1298 a Rusticià de Pisa, la narració dels seus viatges, preciós document on parla amb detall dels costums orientals i dels singulars menjars que se servien a la taula del Gran Khan, com aquella mena de «llargs cucs de pasta» que coneixem, des d'aleshores, com «vermicelli» o fideus. Així, doncs, és creença popularment generalitzada que els tals «vermicelli», pasta de farina de blat, ja sola, ja mesclada amb gluten i fècula, en forma de cordell molt primet, que un cop preparada es feia eixugar en el carrer, com aquell que posa la roba de la bugada al sol, caracteritzaven aquest racó de Ciutat. Des del segle XV els fideus són presents als nostres mercats i a la nostra cuina. L'ofici de fideuer és, per tant, entre nosaltres, medieval i els documents ens parlen d'alguns veïns d'aquesta via pública com Joan Serra, que el 1514 hi tenia botiga de venda de pa i pasta. Hi habitava també una tal Picarda i hi havia posat despatx Joan Sagrera. Carrer curt, en un dels seus cantons hi treballava el paraire Gabriel Fuster i per altra banda, el xueta Baltasar Boga, hi feia de forner i es troba documentat el 1488.
També a Illes Balears
- Bleda Runner, el distòpic muntatge audiovisual de Raphel Pherrer que parla de la situació de massificació turística que viu Mallorca
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- El PSIB calcula que amb el decret turístic del PP-Vox «27.000 habitatges de lloguer vacacional ja no es revertiran per a residents»
- Sebastià Taltavull: «La despesa en armament es podria dedicar a acabar amb la fam al món»
- Jornades Anarcosindicalistes a Palma
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.