El president francès, Jacques Chirac, anunciarà dimecres que ve els detalls de la llei que probablement prohibirà els símbols religiosos ostensibles a les escoles públiques. El mediador de la República, Jacques Stasi, entregà ahir al president el resultat dels treballs del Comitè de Savis que ha presidit i que serà l'eina en què Chirac basarà la decisió final.
Els vint integrants d'aquest comitè, conegut com Comissió Stasi, s'han reunit gairebé dues hores amb el president per discutir sobre l'informe i les seves conclusions. El text planteja la necessitat de legislar sobre l'espinós assumpte del vel islàmic a les aules públiques, per prohibir els «signes religiosos o polítics ostensibles». Al final, la comissió ha preferit fer «ostensible» a altres termes com «ostentós» o «visible», en un matís important, ja que, encara que sembla que serà impossible portar un vel ni una kippah al col·legi, continuarà sent possible portar un crucifix, una medalla o una estrella de David lligada al coll.
La majoria de francesos, un 55 per cent, i dels seus líders polítics estan a favor que una llei acabi amb una polèmica que ha ressuscitat cíclicament durant les darreres tres dècades, però l'extensió actual de la qual fa impossible mirar cap a una altra banda. Encara que la polèmica sobre el vel ha suscitat tota l'atenció, l'informe Stasi abraça molts més camps sobre el xoc entre el laïcisme de l'Estat francès i la seva societat, polireligiosa.
De fet, encara que aquesta comissió proposa certes mesures per ajudar a la no-discriminació de cap religió, imposarà la preferència dels criteris de l'Estat sobre les conviccions religioses quan entrin en col·lisió, com és el cas d'algunes queixes en centres de salut: per exemple, les dones musulmanes que es neguen a ser ateses per ginecòlegs o els testimonis de Jehovà, que rebutgen les transfusions.
El problema del vel a les aules s'està desplaçant ara cap a ambients socioprofessionals, i algunes administracions han suspès funcionàries perquè s'han negat a treballar sense la peça islàmica. L'informe també entrarà en aquesta polèmica.
Enguany, sis alumnes han hagut d'abandonar els seus establiments escolars perquè s'han negat a desprendre's del vel. En molts casos, depèn de la decisió de l'escola. Alguns prohibeixen portar el vel i altres en fan cas omís. També hi ha problemes per als alumnes que s'han negat a anar a determinats cursos de química o d'educació física.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.