El Govern balear aconsegueix fons de l'Estat per remodelar l'Arxiu del Regne

La partida pressupostària per al 2004 procedeix d'una esmena als pressuposts generals

Ara mateix ja no hi ha gens d'espai per guardar documents nous. Fotos: TERESA AYUGA.

TW
0

MARIANA DÍAZ. Palma.
Una partida pressupostària procedent del Govern central permetrà iniciar el projecte de remodelació de l'Arxiu del Regne ubicat a la Casa de Cultura del carrer Ramon Llull, on comparteix espai amb la Biblioteca Pública. Serà per poc temps, ja que aviat s'iniciarà el trasllat dels fons de la biblioteca a l'edifici de can Salas, on quedarà instal·lada.

Francesc Fiol, conseller de Cultura del Govern, va explicar que una esmena als pressuposts generals de l'Estat per al 2004, presentada pel grup del PP al Senat, ha permès aconseguir «600.000 euros per començar l'ampliació i remodelació de l'Arxiu». Aquests doblers, va afegir el conseller Fiol, serviran «per arrencar i definir el projecte», que es desenvoluparà en diferents fases i que anualment comptarà amb aportacions pressupostàries estatals. Francesc Fiol va apuntar que el Govern va presentar aquesta esmena perquè, en haver finalitzat les obres de can Salas, on molt aviat s'instal·larà la biblioteca pública de l'Estat, l'aportació de Madrid per a Balears «havia baixat». En exercicis pressupostaris posteriors, l'ajuda de l'Executiu «s'haurà de pactar, quantificar-la i aconseguir que sigui major», va assegurar el conseller. I va afegir que el president Jaume Matas també «va ajudar» a aconseguir aquests euros per a l'Arxiu del Regne.

Ricard Urgell, director de l'Arxiu, mostrava la seva satisfacció per aquesta notícia, que permetrà una posada al dia de l'edifici que ocupa l'Arxiu i dels espais de feina i emmagatzemament de documents. «És una molt bona notícia que ens posem a l'altura dels arxius, que a nivell estatal tenen la mateixa categoria que el nostre». Aquests són els dels regnes de Navarra, Galícia i València.

Quan el fons de la biblioteca pública de l'Estat passi a can Sales, l'Arxiu disposarà de totes les dependències de la Casa de Cultura. Totes excepte, de moment, la sala que ocupa la coneguda com biblioteca de Monti-sion, sobre la qual la Conselleria de Cultura encara no ha decidit si es quedarà a l'immoble del carrer Ramon Llull o també anirà a can Salas.

Una conversa amb Ricard Urgell il·lustra quines són les necessitats de l'Arxiu: nous espais per a dipòsits perquè «no hi cap ni un document més»; «noves dependències per als professionals de l'Arxiu; una sala d'investigadors adequada a les noves tecnologies amb almenys llocs de feina per a una vintena i les infraestructures perquè puguin fer les consultes per ordinador sense haver d'utilitzar els documents originals; un taller de restauració amb suficient espai per treballar amb obres de major mida; sales adequades per a conferències i cursos d'especialització. Pel que fa al personal, el director assegura que fa falta «augmentar el nombre de places de facultatius».

En aquests moments, l'Arxiu es troba en l'inici de la digitalització dels seus fons. Urgell assenyala que «així com hi hagi sèries completes digitalitzades, les posarem a l'abast dels investigadors».

A l'Arxiu del Regne hi ha dipositada la documentació pertanyent a les institucions de l'Antic Règim corresponents als segles XIII i XVIII, de l'administració reial, de l'administració del municipi i regne, de les institucions feudals laiques i de les eclesiàstiques; arxius públics contemporanis dels segles XIX i XX; arxius de la Fe Pública, fons de protocols notarials dels segles XIII al XIX, arxius privats i fons especials.