Reproducció d'una plana del còdex del XIV que conté el cant i serà protegit amb la declaració.

TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
El Consell de Mallorca inicià ahir la incoació de l'expedient per declarar Bé d'Interès Cultural (BIC) el Cant de la Sibil·la. Es tracta de la primera vegada que es cataloga amb la màxima protecció un bé immaterial. La presidenta, Maria Antonia Munar, i el director insular de Patrimoni Històric, Joan Josep Mas, així ho anunciaren tot just dues hores després que es prengués per unanimitat aquest acord. Al darrere d'ell roman l'objectiu de preservar, «en totes les seves manifestacions actuals», un dels fenòmens més antics i rellevants de la tradició religiosa i musical mallorquina. De fet, cal recordar que aquest cant del cicle de Nadal, tan sols es conserva a Mallorca i a l'Alguer.

La declaració també protegirà el document més antic de Mallorca en què es constata l'existència d'aquest cant profètic, un còdex del segle XIV que es custodia al Centre d'Estudis Teològics. La composició, d'origen mossàrab, arribà a Mallorca procedent de la Península després de la conquesta de Jaume I en el segle XIII. El cant versa sobre la profecia del judici final que augurava la sibil·la d'Eritrea. Durant l'època medieval es representava com una obra teatral.

La seva transmissió via oral propicià l'aparició de diferents modalitats, encara que actualment «són escasses» les que es representen, ja que totes es fonamenten en el mateix text. L'interès que va suscitar aquest cant entre els primers estudiosos de la música i folkloristes del XIX donà lloc a la transcripció de la partitura de les diferents versions, amb la qual cosa es fixaren les versions melòdiques que han arribat fins avui.

Val a dir que el cant de la Sibil·la serà el primer d'un seguit d'expedients de patrinomi immaterial que el Consell vol protegir. Mas explicà que «el primer ha estat aquest cant profètic en tractar-se d'un element comú de Mallorca, però la voluntat és la d'ampliar aquesta catalogació». En aquest sentit, posà com a exemples de posibles futures catalogacions les danses dels Cossiers o la festa del vermar de Binissalem.

L'anterior equip de la Conselleria de Cultura del Govern treballava per obtenir la declaració de Patrimoni de la Humanitat per la Unesco del cant profètic. Ara, aquesta catalogació del Consell pot ser una primera passa.