Màrius Serra: «Crec que és molt fàcil poder jugar amb la poesia»

L'escriptor participa avui al cicle organitzat per la Fundació la Caixa

TW
0

Està disposat a fer que ens ho passem bé. Aquest és un dels seus objectius principals. I també el d'aconseguir que la gent perdi la por i el respecte a la poesia. Es tracta de Màrius Serra. L'escriptor serà avui vespre a Palma per participar en el cicle organitzat per la Fundació la Caixa al voltant del gènere esmentat. Ell parlarà de poesia i joc.

«El que faré serà veure com des de certes tradicions poètiques, el joc i les matemàtiques són presents en la poesia amb combinacions lògiques. Partiré des dels francesos que en els anys 60 i a París formaren part de l'Obrador de Literatura Potencial. Des d'aquí, faré una repassada de la tradició de cap enrere fins a arribar al Barroc, i des d'aquí aniré a l'Ars combinatòria de Llull i fins a la poesia alexandrina. Això, des de la perspectiva històrica».

I és que Serra vol continuar el joc també cap endavant, «amb autors catalans i europeus que han practicat la relació entre la poesia i el joc, essencialment els catalans, com Enric Cassasses, un dels nostres escriptors de més èxit en aquest moment».

Màrius Serra també té molt clar que «aspiro que el públic que assisteixi avui vespre a la conferència estigui disposat a deixar-se soprendre i que ens ho passem molt bé. No tendria sentit venir a parlar sobre els aspectes més lúdics de la poesia i fer-ho des d'una perspectiva seriosa i avorrida».

L'escriptor explicà que aquesta és una bona oportunitat per apropar la poesia a la gent, «que normalment s'hi acosta poc i hem d'intentar desmitificar aquest gènere. Hem d'obrir la curiositat de la gent i dels lectors».

Un altre dels aspectes que va voler destacar és que «probablement tenim mala consciència sobre el fet del joc: ens sembla que no és seriós, i jo crec que el rigor no ha d'estar barallat amb el joc. En la poesia sempre s'ha jugat, i tenim la tradició dels censors que ho demostra; és a dir, que agafam versos del nostre poeta preferit i en construïm de nous simplement canviant-los d'ordre, mesclant-los. És un joc molt recomanable i sempre provoca inquietud. Jo crec que cal vèncer la distància amb la poesia més acadèmica. Tenim molta de por de tocar la poesia i aquesta por neix clarament de l'academicisme que tenim. Atorgam molt de valor a la poesia i jo crec que és molt fàcil jugar-hi».

Màrius Serra té, a més, la virtut d'aconseguir introduir els llibres dins les cases de moltes de persones a través del programa Alexandria, que emet el Canal 33 els dimarts a la nit. «Estam molt contents amb el programa, perquè funciona i hi anam de cada vegada a més. Jo crec que una de les seves virtuts principals és que és un programa de llibres i de televisió a la vegada. És com la truita de patates. No. Les truites són d'ous amb patates i Alexandria és un programa de televisó amb llibres».

«Tenim la gran sort de tenir dues finestres obertes molt grans, que són la televisió i els libres, dues finestres a través de les quals pots parlar de tot. Quan començàrem, la gent no es creia que poguéssim fer televisió i cultura alhora, i jo crec que igual que passa amb els llibres, hi ha televisió bona, dolenta, molt dolenta i horrorosa».