Miquel Ferrà convida a descobrir aquells secrets que amaga Palma

«Palma a peu. Ciutat passa a passa» proposa onze itineraris a peu

TW
0


L'escriptor solleric Miquel Ferrà i Martorell presentà ahir vespre el seu darrer llibre Palma a peu. Ciutat passa a passa a un públic que omplia la sala gran del Centre Cultural Sa Nostra.

L'acte comptà amb la presència d'un representant de Miquel Font Editor, l'historiador mallorquí Gaspar Valero i el mateix Miquel Ferrà, que també és conseller editorial deDiari de Balears. Aquest volum proposa onze itineraris per una Palma que la majoria dels ciutadans desconeixen. Una ciutat plena de racons, llegenda i històries pròpies dels 2.100 anys que fa de la seva fundació en temps dels romans.

Gaspar Valero, que presentà l'acte, tingué paraules d'elogi cap a Miquel Ferrà per la profunda tasca d'investigació que ha realitzat en l'elaboració del llibre. Un text que «ens convida a capbussar-nos en un oceà viu i mogut», però que, citant paraules de Ferrà, «ens descobreix una ciutat gelosa dels seus secrets que mai pot ser coneguda en la seva totalitat».

Així mateix, «el llibre mostra una visió polièdrica amb bases històriques, artístiques i arquitectòniques. Un conjunt on s'apleguen llegendes, retalls literaris d'aquells escriptors que millor han descrit Ciutat, personatges i ciutats vinculades amb Palma, cites gastronòmiques. Tot un aplec completat amb imatges, moltes inèdites i desconegudes, que orienten i expliquen millor els texts.

Un llibre que segons Miquel Ferrà intenta «esbrinar quina mena d'ànima s'amaga en els carrers de Palma». Per l'escriptor, les ciutats són éssers vius com les persones, «les ciutats neixen, viuen moments bons i dolents, emmalalteixen, i arriba un dia que poden morir, com les grans ciutats antigues». Per l'autor, aquest llibre, a diferència de les novel·les s'ha de llegir «passa a passa». Un llibre «utilitari per caminar, passejar i observar». Així, les fotografies no són actuals, si no que mostren una ciutat que ha canviat al pas dels anys. Els itineraris estan tocats d'una certa nostàlgia.

«Hem viscut dins els vicis de la nostra societat, sovint intentant millorar la ciutat, però fent desaparèixer monuments històrics que avui dia no es destruirien. Construccions com la murada que feia de Palma una de les ciutats més fortificades de la Mediterrània que avui manté només poques mostres d'allò que fou. Una Palma que som tots nosaltres, els nostres avantpassats, i les futures generacions».