Ningú no vol tocar «ara» la Constitució per posar fi a la prevalença dels homes

Polítics i jutges troben inoportú igualar les dones en la línia de successió a la Corona

TW
0

El president del Tribunal Constitucional i la immensa majoria de la classe política no veuen oportú, de moment, encarar la reforma de la Constitució per posar fi al precepte que estableix la prioritat dels homes sobre les dones en l'ordre de successió a la Corona.

En el mateix sentit s'expressà el president del Govern espanyol, José María Aznar, per afirmar que la modificació de l'ordre successori a la Corona és una qüestió «molt delicada», que mereix ser tractada amb «temps» i amb «serenor». En tot cas, Aznar assegurà que «per descomptat» la qüestió no s'abordarà durant aquesta legislatura.

L'anunci del compromís del príncep ha precipitat un debat des d'alguns sectors socials sobre la reforma de la carta magna abans que la parella tengui el primer fill. Manuel Jíménez de Parga, president de l'alt tribunal, manifestà ahir que «de moment, no veig cap motiu especial per afrontar» la reforma del precepte constitucional que fixa la preferència dels homes sobre les dones en la línia dinàstica.

«La Constitució hi estableix un ordre de successió acceptable», assenyalà Jiménez de Parga. No obstant això, afegí que «en el futur, naturalment, de la mateixa manera que han canviat les circumstàncies socials de l'any 1978, ara en les circumstàncies del segle XXI, probablment s'anirà per aquest camí».

L'exparlamentari de CiU Miquel Roca, un dels pares de la carta magna, es mostrà «convençut» ahir que serà «la mateixa Corona» qui proposi en el seu moment la reforma del text constitucional sobre la línia successòria de la Monarquia.

El jurista català acceptà que l'article que estableix la prevalença dels homes «s'haurà de reformar en un moment o l'altre», si bé precisà que aquest «no és un tema urgent». El secretari d'Organització del PSOE, José Blanco, també opinà que «no és el moment» d'obrir cap debat sobre la reforma de la Constitució per posar fi a la discriminació per raons de sexe en la successió a la Corona i permetre que una dona hi pugui ocupar el primer lloc. Blanco manifestà: «No és el moment adequat perquè, entorn d'un esdeveniment com aquest, s'obri cap debat sobre la reforma de la Constitució».

Un altre polític socialista, el president de Castella-la Manxa, José Bono, també opinà de la boda reial, encara que no sobre la reforma de la Constitució. Bono afirmà que ara mateix les monarquies parlamentàries europees s'han de «guanyar el sou, tal com ha fet Joan Carles I a Espanya».

Respecte de la promesa del príncep d'Astúries, indicà que, «com diria a un fill meu, desitjaria que fos una bona al·lota».

Així mateix, la Mesa del Congrés dels Diputats, acordà ahir enviar als reis la seva felicitació pel compromís de Felip amb Letizia i desitjà als promesos «sort i felicitat» per al seu futur matrimoni, que «contribuirà a promoure la major prosperitat per als espanyols».

L'exsecretari general del PCE, Santiago Carrillo, considerà «simpàtic» que la futura esposa del príncep sigui una periodista. Carrillo afegí que «ja era hora que aquest al·lot es casàs» i opinà que el príncep havia duit a terme una «elecció bona». Sobre el fet que Letizia Ortiz sigui divorciada, opinà que això és «molt normal», i la converteix en algú que «coneix la vida», la qual cosa sembla al veterà polític «molt simpàtica».

El canceller alemany Gerhard Schroeder, en la roda de premsa a Berlín amb el president Aznar, contestà quan a la pregunta d'un periodista: «Amb tots els meus respectes i simpaties pel sucsesor de la Corona espanyola, li vull enviar les felicitacions més cordials; ella és realmente bella».