Miquel Barceló rebé el premi Príncep d'Astúries de les Arts

L'hereu de la Corona espanyola lliurà a Oviedo els guardons que porten per nom el seu títol

El príncep entregà el premi a Barceló.

TW
0

Miquel Barceló amb els altres deu guardonats, rebé ahir al Teatre Campoamor (Oviedo) de mans del príncep d'Astúries el guardó que porta aquest títol. En representació del Govern balear, assistí a la cerimònia el conseller de Cultura, Francesc Fiol.

El príncep va reservar un ampli passatge del seu discurs a la figura del president del Brasil, Luiz Inazio Lula da Silva, de qui va afirmar que «és un altíssim exemple per a tots». Va lloar de Lula da Silva, al qual va lliurar el premi de Cooperació Internacional, la forma en la qual, al seu país, «s'entossudeix a prosseguir per l'il·lusionant camí del progrés, sota el signe de la justícia i contra l'exclusió social».

En el seu discurs, don Felip, repassà els mèrits dels premiats. Per Miquel Barceló, premi de les Arts, tingué paraules d'elogi i digué que «joventut, treball infatigable i inqüestionable originalitat creadora són les bases sobre les quals s'estableix l'activitat d'aquesta figura de les arts».

Pel que fa al teòleg peruà Gustavo Gutiérrez i al periodista polonès Ryszard Kapucinski, guardonats amb el premi de Comunicació i Humanitats, Felip de Borbó va destacar que «saben molt de llàgrimes pròpies i alienes». «Gutiérrez ha centrat la seva vida en la teologia, que ell entén com un diàleg amb la cultura contemporània, com una aproximació des de la llibertat a l'Evangeli i com una manera de parlar de Déu al món d'avui».

Kapuscinski és, pel príncep, «un dels periodistes més prestigiosos del món i testimoni fonamental per reconstruir la història de l'últim terç del segle XX». L'hereu de la Corona espanyola va celebrar la concessió del premi de les Lletres a les escriptores Fatema Mernissi i Susan Sontag ja que, va dir, «conforta comprovar com dues dones de cultures tan diferents construeixen les seves obres sobre uns mateixos fonaments de diàleg en una hora marcada per tantes tensions i enfrontaments».

Tot seguit, va declarar que el filòsof Jürgen Habermas, premi de Ciències Socials, «és un fill insigne de la llengua i la cultura alemanyes, especialment riques i creadores, que han llegat els més grans fruits en les ciències, les lletres, les arts o el pensament».

Canviant de premiat, l'hereu de la Corona va manifestar que «de molt poc servirien els drets humans si no es protegís alhora el medi natural en el qual aquests s'exerceixen i es gaudeixen, si no es donàs suport i es preservàs la diversitat de formes de vida que es donen al nostre planeta, com ha fet l'etòloga britànica Jane Goodall, premi d'Investigació Científica i Tècnica.

Amb referència al Tour de França, premi dels Esports, el Príncep va assenyalar que representa «com l'esforç individual portat fins a l'abnegació i la tasca d'equip dels esportistes, al costat d'una excel·lent organització, es fonen per donar lloc a una de les «competicions seguides i admirades amb més fervor arreu de tot el món».

Per acabar, es va referir a l'escriptora britànica Joanne Kathleen Rowling, autora del cèlebre Harry Potter i guardonada amb el premi de la Concòrdia. D'ella va destacar que en aconseguir escriure en l'ànima d'un al·lot ho ha fet «per sempre».