Sebastià Bennasar. Enviat especial a València.
El teatre va ser ahir la nota predominant dels premis Octubre. El motiu era molt senzill. L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) havia organitzat el seu tradicional encontre d'escriptors i enguany ha decidit dedicar-lo a les arts escèniques. La presència mallorquina s'ha fet notar en la gran majoria dels actes. L'escriptor Alexandre Ballester va participar en la trobada del matí amb el difícil encàrrec de dirimir si les obres de teatre són literatura o no.
Per la seva banda, Patrícia Trapero, de la Universitat de les Illes Balears, va ser una de les ponents en la taula rodona més interessant del dia, dedicada a la translació dels texts a l'escenari. Però ja se sap que en aquest món del teatre el que impera al final és la interpretació. I com és ben lògic els actors i deïdors varen posar la nota de color a un encontre que per primera vegada s'ha dedicat a aquesta vessant de la literatura. També hi havia presència balear i sobretot destacà la de l'actor Pep Tosar.
Però anem a pams. El que si va quedar clar és que una hora i mitja no basta ni de lluny per intentar dirimir una qüestió que du enfrontant defensors i detractors des de fa molt de temps. Això si, «ja sabem que no arribarem a definir si el teatre és literatura o no, però com a mínim parlarem de teatre per primera vegada en aquests encontres d'escriptors», explicà Manuel Molins, coordinador de la trobada.
Molins, en un acte que ningú no va comprendre, es va dedicar a explicar les nombroses absències de la seva llista de convidats, en lloc de simplement presentar els ponents de la taula, una posició que no va caure gens bé a molts dels assistents al congrés, que s'aixecaren de les cadires i marxaren de les aules del tercer pis. La presència dels mallorquins a la setmana dels Octubre, que avui arriba al seu dia gran amb la concessió dels guardons i el sopar, no es va limitar a la jornada de teatre. En el congrés sobre Franquisme i Repressió i a primera hora del matí, l'historiador David Ginard va participar en una taula sobre el moviment obrer i el franquisme.
Però sense cap mena de dubte el gran congrés d'aquesta setmana dels Octubre és el dedicat a l'art, el sexe i la literatura. Si la jornada del passat dijous va tenir com a gran protagonista Blai Bonet, Estellés i Vinyoli, ahir va ser la novel·la i l'erotisme en aquest gènere el que centrà l'atenció dels estudiosos i del públic. Entre els ponents hi havia Isabel Clara Simó, Maria de la Pau Janer i Miquel de Palol, moderats per Xulio Ricardo Trigo.
Mentre en el pati central de la Universitat vella de València els alumnes comentaven les conferències i taules rodones del dia, els primers rumors sobre possibles guanyadors dels premis també eren motiu de conversa. I és que molts dels participants en la setmana dels Octubre són lletraferits en potència que aspiren a guanyar aquest guardó alguna vegada en la seva vida. De moment, el jurat, ple de mallorquins, encara guarda el secret.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.