Vinyet Panyella dedica un capítol a la travessia mallorquina de Rusiñol

L'extensa biografia de l'artista recull els escenaris illencs del pintor

TW
0

«Aquesta és la terra que convenia al meu mal: una terra que, sense dormir, s'hi pot reposar i somiar-hi». Amb aquestes paraules, escrites el 1913 per Santiago Rusiñol a L'lla de la calma, es presenta el capítol XIV, titulat En terra de poetes, de la detallada biografia que sobre el pintor català i fruit de la seva investigació ha publicat Vinyet Panyella, directora de la Biblioteca Nacional de Catalunya. Rusiñol va viatjar per primera vegada a Mallorca el 1893 i, de 1901 a 1903, hi va quedar llargues temporades.

Santiago Rusiñol. El caminant de la terra, d'Edicions 62, conta tot el que hem de saber sobre aquest artista, que tant va influir en els paisatgistes mallorquins de principi del segle XX. Ho fa a través de 616 pàgines i d'il·lustracions en les quals no falten imatges de Rusiñol pintant a Raixa o al Gran Hotel, on es congregaven els intel·lectuals de l'època que ens visitaven.

Pintor, articulista, assagista, literat, amant de la música i del teatre, en les seves diferents estades a l'Illa Rusiñol va participar en nombroses iniciatives culturals i la llista d'amics mallorquins que recorda aquest llibre és llarguíssima: pintors, escriptors, músics, personatges il·lustrats d'altres professions com el metge solleric Pere Serra; Gabriel Alomar, Joan Alcover, Antoni Gelabert, Miquel dels Sants Oliver, Costa i Llobera, Antoni Noguera, Blanes Viales, Pere Serra, Joan Torrandell, Antoni Noguera, Miguel Sarmiento, Estelrich i Tous, Tòfol Salero, Joan Morell...

Els jardins i els paisatges de Mallorca atreien l'atenció del pintor, que els plasmava en quadres que significaren una «nova saba» per al món plàstic local. En una exposició que va fer el 1903 a la Sala Parés, de Barcelona, 31 dels quadres eren de temàtica mallorquina.

En aquest voluminós text s'hi recorden molts d'actes culturals en els quals va participar i en diferents escenaris: el Teatre Principal, la Protectora, el Círculo Sollerense o el Saló Beethoven. Durant les seves temporades a l'Illa, també abundaven els concerts i les vetlades literàries.