Nova York acull una exposició d'art espanyol amb obres mallorquines

«Pintar palabras», comissariada per Pablo Rico, serà inaugurada demà pel príncep

Part de l'abecedari que va crear Miró per a un especial d'«Ultima Hora».

TW
0

MARIANA DÍAZ.Palma.
Una exposició d'art espanyol del segle XX, titulada Pintar palabras, amb obres procedents de Mallorca, s'uneix a l'oferta cultural de la tardor a Nova York que sona amb fort accent hispà. Pintar palabras, que comissaria Pablo Rico, serà inaugurada passat demà pel príncep Felip en la renovada seu de l'Institut Cervantes, un edifici catalogat del segle XIX, acabat de restaurar.

Un abecedari creat per Joan Miró que pertany a la Col·lecció d'Art Serra; un llibre de gravats en què varen treballar Miró i Alberti, Variacions acròstiques del nom de Miró, juntament amb cartes del poeta a l'artista que tractaven sobre aquest assumpte, tot això del fons de la Fundació Pilar i Joan Miró; una escultura de Pep Llambias i una tela de Guillem Nadal són les obres mallorquines seleccionades per Rico per a l'exposició que, amb unes 150 peces explica el que Rico qualifica com un «gènere del segle XX, el de la paraula pintada», sobre el qual escriu un extens article al catàleg.

El comissari, que va presentar la mostra en la inauguració de la seu del Cervantes a Berlín, a la qual assistiren 6.000 persones, fonamenta les seves tesis per un recorregut que va de Picasso, Miró i Dalí fins a l'última fornada d'artistes, com Alicia Martín, Juan Uslé o Jaume Plensa, comentà des de Nova York.

Rico parteix del naixement del cubisme, amb Picasso i Braque (1911), per reflexionar sobre «la incorporació de l'escriptura i la paraula al catàleg d'imatges de l'art contemporani». «En el cubisme, una primera interpretació explicava que els missatges escrits, com el conegut jour, eren aparentment descriptius d'una realitat que no es deixava veure, és a dir, eren per explicar d'una manera realista el que no vèiem, encara que jo no ho vaig plantejar així, sinó que aquestes paraules estaven transmetent de forma al·legòrica, simbòlica, més significats», diu Rico.

Futurisme, surrealisme, pop, conceptualisme, art dels vuitanta i els noranta, en tots aquests moviments o èpoques els artistes varen utilitzar la paraula a la pintura i l'escultura. En l'actualitat, «vivim envoltats de paraules», les traslladen a la vídeo instal·lació, net art, projeccions...