TW
0


El sector editorial de les Illes Balears no serà present enguany a la Fira Internacioal del Llibre de Frankfurt. El president del gremi d'editors de les Illes Balears, Joan Cerdà, va explicar a Diari de Balears que cap dels seus agremiats no serà present a la fira, mentre que el vicepresident de l'associació d'editors de les Illes, Antoni González, va dir que cap dels seus associats tampoc no anirà a la capital del llibre europea.

El que també està clar és que cap dels editors de les Illes no ha volgut ser-hi present pel seu compte i assumint ells el cost a la fira més important del món, on anys abans arribaren a mostrar fins a 250 títols diferents en un aparador internacional de compravenda de drets de traducció. A banda d'aquest aspecte, hi ha un altre objectiu fonamental a Frankfurt, que és establir contactes amb les editorials en altres llengües per tal de poder fer-hi coedicions d'obres d'interès comunes. Pel seu costat, el vicepresident de l'associació d'editors i responsable d'El Far, Antoni González, va explicar que «crec que és un error que els editors de les Illes no siguem en una fira tan important com la de Frankfurt. El que sí us puc dir és que l'any que ve els d'El Far hi anirem segur, sigui amb suport institucional o pel nostre compte, perquè és un espai on es fan acords molt importants i només de ser allà ja adoptes noves idees i fins i tot fas contactes arreu del món».

Així les coses, serà la primera vegada des del 2001, quan es desembarcà per primer cop al cor d'Alemanya a la fira d'editors més important del món, amb un elevat volum de negoci, que no s'hi assisteix. Els motius han estat diversos, segons els editors: d'una banda, el fet d'haver-se despistat en les dates i de l'altra, els canvis polítics en el si de l'Institut Ramon Llull, «encara que això no ha estat un motiu decisiu per no anar-hi. En bona part hem estat nosaltres els que ens hem despistat sobre les dates», explicà Joan Cerdà.

Varen ser els mateixos editors els que explicaren fa dos anys que «a les Illes les editorials s'enfronten a dos problemes. D'una banda, haver d'atendre dos mercats, l'interior i l'exterior, i de l'altra, el fet de vendre poc. Participar en esdeveniments com aquest permet canviar el xip i mirar més enllà i tenir una finestra oberta a la resta del món» per justificar la seva presència a la fira, i els mateixos que ara no hi van.

Pel que fa a les dades, s'ha de destacar que la Fira de Frankfurt és la més important del món. Hi participen unes 7.000 editorials de tot el planeta que hi duen mig milió d'obres, de les quals unes 310.000 són novetats.

S'ha de recordar que en aquesta fira internacional s'han segellat importants acords que s'han traduït en grans èxits en el món editorial, i aliances d'editors que han donat molt bons resultats i que han estat explicades a les seves memòries, entre d'altres per Jorge Herralde (editor d'Anagrama) al llibre Opiniones Mohicanas o Giulio Einaudi.