Encara així, la perfecció de les reproduccions que en ella es mostren fan que, en el seu conjunt, sigui un recorregut del tot interessant i curiós que, com digué Juan Luis Arsuaga, codirector de l'equip de recerques d'Atapuerca, «susciti inquietuds i preguntes que fins i tot poden canviar mentalitats».
En aquesta exposició no només es permet constrastar com eren els nostres avantpassats més llunyans o com vivien, sinó prendre constància de la immensitat de la història. Atapuerca i l'evolució humana està considerada com el buc insígnia d'Atapuerca. L'exposició ja ha estat per algunes de les principals capitals espanyoles i del món, però a Palma inclou dues novetats.
La primera és dues vitrines on s'hi mostren rèpliques a mà i a tot detall amb gravats d'utensilis i estris com ara puntes de llança o escultures rupestres com la Venus de Villendorf... L'altra novetat és que mostra la reproducció d'un fragment de les pintures d'Altamira. Aquest fragment, aliè a Atapuerca, s'ha volgut incloure a l'exposició per «realçar» i contextualitzar el coneixement evolutiu. Val a dir que aquesta peça ha estat realitzada per Pedro Saura i Matilde Múzquiz, autors també de la reproducció de la cova d'Altamira, i que la còpia policromada s'ha realitzat respectant de forma escrupolosa i al detall des de textures a colors...
Pel que fa al gruix de l'exposició, Arsuaga destacà que totes les reproduccions de cranis, destrals, imatges reproduint escenes... «han estat elaborades amb màxim rigor científic i són úniques». Han estat confeccionades pels germans Kennis d'Holanda, qui a més d'artistes són experts en anatomia.
Les reproduccions de cranis i parts diverses de l'anatomia humana corresponents a homes de diferents edats trobats a la Gran Dolina i l'Avenc dels Ossos protagonitzen l'exposició conjuntament amb estris... Entre aquests darrers, sobresurt el cèlebre bifaç trobat a l'avenc conegut com Excalibur i considerat la primera ofrena funerària. També hi ha una pelvis batiada pels arqueòlegs com a Elvis d'uns 400.000 anys d'antiguitat que demostra la corpulència dels humans d'aquell temps...
Val a dir que la mostra inclou des de les reproduccions dels cranis tal com foren trobats a les reconstruccions de com devien ser quan aquells humans vius.
Entre altres peces no trobades a Atapuerca, destaca la reconstrucció de la mítica Lucy, trobada a Etiòpia i considerada l'Eva de la humanitat. La mostra també inclou curiositats com una superposició d'imatges on Einstein desapareix per converti-se en un ximpanzé actual a imatges que recreen escenes de canibalisme argumentades a partir de fòssils de jovenets de la Gran Dolina.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.