El film de Medem desferma la discòrdia

Ningú encara no ha vist la pel·lícula sobre la situació basca, però tothom en parla d'ella per bé o per mal

TW
0

L'edició número 51 del Festival de Cine de Sant Sebastià s'inaugurà ahir amb el rerefons de la polèmica política per a la darrera obra de Julio Medem. L'obra documental de Medem, La pelota vasca, la piel contra la piedra, ha provocat irades protestes del Fòrum d'Ermua, una associació per la pau al País Basc, dos representants de la qual -la professora Gotzone Mora i l'escriptor i fundador del Fòrum d'Ermua Iñaki Ezkerra- han demanat que se suprimeixin les intervencions que fan al film. La regidora del PP María San Gil, així mateix, ha exigit al president del certamen, el batle socialista Odon Olorza, que impideixi la projecció de la cinta.

El film de Medem ha encès la polèmica al País Basc. El batle socialista de Sant Sebastià, Odón Elorza, afirmà que suspendre la projecció del documental de Medem «No seria admisible ni democràtic. Es tractaria d'un gest d'intolèrancia que està molt en la línia del PP, de tot allò que no li agrada ho elimina. Seria tornar a la censura franquista, al senyor del bigoti que tapava els pits de les senyores que apareixien a les pel·lícules i eliminava les dels rojos». En sentit contrari, el ministre de l'Interior, Àngel Acebes, afirmà que «un demòcrata ha de fer una crítica frontal al terrorisme, sense cap tipus de consideració», encara que reconegué que no ha vist el film.

La pel·lícula també ha despertat el rebuig del Govern espanyol i del PP, pel que consideren un tractament esbiaixat del problema de la violència al País Basc i una marginació de les víctimes del grup separatista ETA.

El realitzador basc ha difós un comunicat en el qual diu que no respondrà a les acusacions fetes contra la pel·lícula fins que s'estreni diumenge que ve. «En aquesta estrena els mitjans de comunicació, el públic i la resta dels entrevistats podran valorar les meves autèntiques intencions: una posada en escena compromesa amb la no violència i el diàleg polític».

La portaveu d'Eusko Alkartasuna Onintza Lasa afirmà que es «increïble que es pretengui censurar la pel·lícula de Julio Medem perquè no coincideix amb el punt de vista del PP i del Fòrum d'Ermua. Sobre aquesta pel·lícula en parla tothom però encara ningú no l'ha vista. Tot plegat em sembla una mostra de falta absoluta de tolerància, d'esperit obert i de respecte al pluralisme», apuntà. Lasa remarca també «la bona intenció i la professionalitat» de Medem i el seu equip.

Oskar Matute, parlamentari d'EU-EB aprofundí en aquest to en denunciar «l'actitud neofranquista del PP i dels seus acòlits que, tant en aquesta ocasió com en anteriors, quan intenten coartar la llibertat d'expressió de continguts que no segueixen les directrius del seu pensament únic sobre la realitat d'Euskadi».

El portaveu d'Elkarri, Gorka Espiau, digué que «la polèmica és una mostra més de la falta de garanties democràtiques en abordar-se aquestes qüestions. Estic segur que els seus autors han fet el major esforç perquè participin tots els sectors i per ser respectuosos amb totes les sensibilitats implicades. Els qui no són al film és perquè no han volgut».

L'Associació Víctimes del Terrorisme assegurà ahir en un comunicat que «és un insult per a les víctimes tractar les Forces de Seguretat com a torturadors», com sembla ho fa el film de Medem. És trist sempre escoltar les mateixes persones, poques com sempre, denunciar situacions que no s'ajusten a la realitat a la comunitat basca. La tortura que pateix el poble basc és només d'uns pocs, dels perseguits per tenir una opinió contrària a la independència basca, dels que defensen la unitat d'Espanya, els que defensen la llibertat de poder viure i parlar en pau, sense escortes, dels que demanen poder parlar sense que t'insultin».

María San Gi explicà que Medem la va convidar a participar en el documental i que ella li va demanar, per fer-ho, que fos a la manifestació de «Basta ja» del 10 d'octubre de 2002 per demostrar que no tenia cap prejudici. El director no va acudir i ella va decidir no participar en el film.