El realitzador campaner Gabriel Mayans, amb la seva màquina de feina. Fotos: S.S.

TW
0

SEBASTIÀ SABATER. Palma.
El Festival de Curtmetratges de les Balears Fonart retrà homenatge a Gabriel Mayans Femenies, un cineasta mallorquí que ha dedicat gran part de la seva vida a la producció de cine en Súper 8. L'acte es realitzarà el pròxim divendres i inclourà la projecció del seu darrer treball, La veu del vent, la traducció en imatges d'un guió literari de Pere Morey. El curtmetratge recull una rondalla atemporal en clau de paràbola que mostra que a través de la lectura la gent es converteix en «maca».

Gabriel Mayans, apassionat del cine i la fotografia, es va endinsar al món de la filmografia el 1975 amb la realització de Es llum de la terra. Des de llavors, ha duit a terme més de 70 obres en Súper 8, entre les quals es troben reportatges, documentals, que ell denomina «fantasies», però sobretot pel·lícules de curt i mig metratge. Tot i així, la seva penúltima obra, presentada l'estiu del 2001 i denominada El llaüt de vela negra, és més aviat un llargmetratge de 54 minuts, basat en una novel·la de Pere Morey i ambientat en l'Edat Mitjana mallorquina. La pel·lícula també compta amb la col·laboració de l'actor Pep Tosar.

Des dels seus inicis al cine ha participat en nombrosos festivals realitzats a Catalunya i Mallorca, i ha estat guardonat en la majoria per l'argumentació de les seves obres. Mayans és un contador d'històries «lògiques i realistes» i amb un estil «molt directe», tal com va assenyalar el realitzador. El director de Campos es va mostrar «molt agraït» per l'homenatge que li retrà el festival, ja que suposa «el reconeixement a una trajectòria i a la conservació del Súper 8».

En l'actualitat és molt complicat trobar material disponible de l'antic model Súper 8. Davant d'aquesta situació, Mayans va assenyalar que ha «d'importar el material d'altres països com Alemanya o Anglaterra». «Fins i tot per revelar les cintes he d'enviar-les a Suïssa, fet que suposa un cost extraordinari».

A través de la seva productora, Onso Films, Mayans s'ha encarregat personalment del procés de producció i elaboració dels seus treballs, que sempre han estat realitzats en el format Súper 8 i en llengua catalana. Les obres de Gabriel Mayans s'han centrat en una temàtica «popular, en la cultura i en les tradicions de l'Illa».

Moltes de les seves produccions han estat adaptacions de texts literaris d'autors reconeguts. Les rondalles de Jordi des Racó, els poemes de Costa i Llobera o les narracions de Baltasar Porcel han estat font d'inspiració per a Gabriel Mayans. També ha reflectit en imatges una preocupació pels costums, tradicions, oficis i festes de Mallorca que, amb el pas dels anys, han entrat en desús.