Quatre obres de Chopin conservades a Valldemossa s'editen per primer cop

Tres d'elles seran interpretades avui vespre a la Cartoixa pel pianista Ramon Coll

Els màxims responsables de l'edició en facsímil. | CURRO VIERA.

TW
0


Un total de quatre partitures manuscrites de Frédéric Chopin han estat editades per primer cop en edició facsímil per part del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears i pel Museu Frédéric Chopin-George Sand de la Cartoixa de Valldemossa.

Es tracta de Tres estudis per a la Méthode des Méthodes; la Fuga en la menor; i dos nocturns, l'Opus 62 número 2 en mi major i ePòstum, lento con gran espressione en do sostingut menor.

Les quatre peces es conserven al Museu de Valldemossa i, segons Miquel Estelrich, director del Conservatori, «representa un avanç en l'estudi i la interpretació de les obres de Chopin que formen part del nostre patrimoni».

Els tres estudis i els dos nocturns formaran part del concert del Festival Chopin d'avui a la nit. El pianista menorquí Ramon Coll, cap del departament de piano del Conservatori, interpretarà les peces en la primera part del concert, com també quatre nocturns més. L'actuació serà a les 22.00 hores en el claustre de la Cartoixa, i en la segona part s'interpretaran peces de Brahms, Rakhmaninov, Liszt i Liszt-Horowitz.

Original
L'edició d'aquestes obres era molt important, segons va explicar la musicòloga polonesa Bozena Adamczyk: «Cap còpia ni edició no pot ser mai tan precisa com el text original del compositor. Els manuscrits escrits de la pròpia mà de Chopin i els seus facsímils són d'una gran importància no només pel que fa als texts musicals, sinó també per la grafologia. Són objectes de nombrosos canvis, correccions i ratllades, fet que ens permet conèixer millor la seva manera de compondre. Aquests documents ens informen de la recerca de la perfecció en la seva tècnica de composició i el seu progrés continu en la creació de nous efectes sonors. Chopin explorà sempre de manera innovadora, individual i original totes les possibilitats del piano, instrument predilecte de l'època romàntica».

Estelrich va destacar que «aquesta edició és una eina de primer ordre i a més a més dóna una entitat de primer nivell a un centre superior com el nostre, que també s'ha de distingir per la investigació i la difusió i per la col·laboració amb el màxim d'entitats musicals possible».

Rosa Capllonch, propietària dels manuscrits juntament amb el seu germà Jaume i presidenta de l'Associació de Festivals Chopin de Valldemossa, va explicar que «els propietaris dels documents estam molt contents amb aquesta edició, perquè la nostra intenció era que les obres sortissin a la llum i es coneguessin. Estam molt contents de l'interès mostrat pel Conservatori per aquestes edicions, perquè el mes d'octubre passat teníem propostes per fer-ho des d'institucions poloneses, però nosaltres pensàvem que la primera edició s'havia de realitzar a Mallorca, que és on es conserven les obres. I per això estam ben satisfets».

El que sí és cert és que aquesta edició de les peces de Chopin està aixecant expectació en els cercles musicals especialitzats de tot el món. Per això mateix està previst que aquesta edició sigui presentada en una sala de Viena, a l'Escola Normal de París, a la Societat Chopin de Varsòvia, a Madrid i a València.

El pianista Ramon Coll va explicar que per ell «és una ocasió especial poder tocar aquestes peces de Chopin, i molt particularment eNocturn lento con gran espressione, que és una peça molt complicada»

En aquest sentit, Adamczyk va explicar que «les versions editades fins ara d'aquesta peça no es corresponen amb l'autògrafa. Totes s'havien basat en una versió simplificada. Una característica excepcional d'aquesta obra és la seva polimetria, una tècnica revolucionària i d'avantguarda, única a l'època romàntica».