La calor ha mort 3.000 persones a França

Les dimensions d'«epidèmia» han fet que l'Estat hagi adoptat el Pla Blanc d'emergència del país

TW
0

El Govern francès i el seu primer ministre, Jean-Pierre Raffarin, es mobilitzaren ahir amb la màxima urgència per combatre els efectes d'una ona de calor sense precedents al país que fa que les autoritats sanitàries parlin d'epidèmia i xifrin fins a 3.000 les morts.

«Hecatombe», «catàstrofe nacional» o «estat de guerra» són els termes utilitzats constantment pels experts i directors d'hospitals, així com pels responsables d'empreses fúnebres i mortuòries, que s'han quedat sense lloc on guardar els cadàvers fins que siguin enterrats.

La situació de crisi que viu França ha cobrat tals dimensions que ahir Raffarin va interrompre les seves vacances a l'estació de muntanya de Cambloux per presidir una reunió de coordinació de les tasques sanitàries en què es va decidir estendre a tot el país el Pla Blanc, previst per a casos de catàstrofe. El president de la república francesa, Jacques Chirac, es manté informat en tot moment de la situació.

El dispositiu, que implica la mobilització de tots els recursos sanitaris en cas d'una emergència nacional, havia estat activat l'horabaixa d'ahir per Raffarin a la regió de París, la més afectada, però no l'única, per la mortalitat excepcional vinculada a la canícula.

«El primer ministre ha decidit autoritzar i animar els prefectes a aplicar el Pla Blanc als seus departaments», va explicar en acabar la reunió el ministre de Salut, Jean-Francois Mattei, que qualificà la situació de «vertadera epidèmia». El dispositiu creat el maig per a situacions excepcionals permet cridar d'immediat a les seves parades mèdics i qualsevol altre personal que estigui de vacances, i fins i tot estudiants de medecina a més de posar a disposició dels malalts més llits i material suplementari.

Segons Mattei, «la situació s'està estabilitzant» després d'onze dies de canícula mortífera i va reconèixer que la calor era la responsable de la mort d'«entre 1.500 i 3.000 persones», encara que va afegir que «resultarà molt difícil establir xifres definitives». Tot i això, la màxima autoritat en matèria de salut afegí que «la taxa de mortalitat supera entre un 30 i un 50 per cent la del mateix període el 2002» i recordà que no es pot baixar la guàrdia malgrat les previsions que auguren un descens de les temperatures. Per aquest motiu, s'advoca per fer extensiu el Pla Blanc a tot el país.

«No volem un conflicte, sinó que cercam la forma de respondre a una de les catàstrofes més importants conegudes per la nostra societat», va dir Pelloux, que destacà que «encara n'hi ha molts d'hospitalitzats i s'ha d'estar atents». El president de l'Amuhf s'ha convertit en la veu més crítica contra el Govern per la seva falta de previsió davant dels efectes d'una ona de calor anunciada pels experts.

Pelloux va ser el primer a llançar l'alarma, diumenge passat, sobre l'elevat nombre de morts que la calor estava causant a París i qui va demanar ajuda a l'Exèrcit i a la Creu Roja davant de la falta de personal als hospitals donada l'allau d'afectats per hipotermies, majoritàriament ancians.