L'Espai Mallorca s'ha convertit en un maldecap per als editors.

TW
0

Amanda Vich ja no és la directora de l'Espai Mallorca a Barcelona. El gremi d'editors de les Illes Balears va fer efectiva la seva destitució el passat dimecres vespre. La decisió havia estat presa per unanimitat en una assemblea general de l'entitat el passat 16 de maig, però s'havien deixat poders plens al president Joan Cerdà per executar-la quan ho creiés convenient. Cerdà va intentar reconduir la situació, però finalment dimecres vespre decidí cessar Vich.

La ja exdirectora continuarà treballant en el centre (on hi té contracte com a una de les dues persones encarregada de la promoció) i està previst que el proper dimecres la junta dels editors elegeixi el nou director del centre.

El propi Joan Cerdà va explicar a Diari de Balears que «la decisió ha estat mala de prendre, però la situació s'havia tornat molt difícil, perquè les directrius donades des del Gremi d'Editors no estaven essent seguides des de l'Espai».

Tot i que l'Espai Mallorca es paga amb subvencions provinents del Consell de Mallorca és gestionat de forma directa pel Gremi d'Editors. Els treballadors de l'espai estan contractats a través d'una empresa del gremi i les responsabilitats financeres i legals recauen en aquesta entitat. Això fa que, a la pràctica, totes les decisions les prengui el gremi.

Precisament aquest ha estat un dels principals motius d'enfrontament entre els editors i la direcció del centre. «Nosaltres tenim unes idees molt concretes de com volem que funcioni l'Espai i la directora en tenia unes altres». De fet, Cerdà va anunciar com a principals novetats que el centre no tancaria la seva llibreria el migdia, i que no es tancarien les portes durant l'estiu, opinió que no era compartida per la directora.

En aquests moments, l'Espai Mallorca és una càrrega per als Editors. Per al 2003 estava prevista una subvenció del Consell de 204.000 euros, que suposaria pagar les despeses generades del personal i proveïdors, així com el lloguer del local. A l'apartat d'ingressos, es preveu que es puguin produir unes vendes per valor de 68.000 euros.

La realitat és que fins ara el centre no ha aconseguit els seus principals objectius, que són la promoció i difusió de la cultura "especialment literària" a Barcelona i en el mercat català. «El que no estàvem disposats a acceptar des del gremi d'editors de les Illes Balears és haver de fer-nos càrrec del centre i no poder tenir cap capacitat de decisió en les activitats programades i en la gestió directa. Ara almanco això canviarà».

Amanda Vich substituïa en el càrrec Francesc Llompart, que a la vegada va agafar el testimoni de Biel Huguet, Sebastià Alzamora quan aquest fou nomenat Director General del Llibre de la Generalitat de Catalunya. Els editors intentaran dimecres cercar una via d'estabilitat per al centre que garanteixi el seu funcionament i el compliment dels objectius.