El projecte està format per dos volums. En el subtitulat Documents i compilacions legals es reprodueixen aquests 315 documents recollits pels historiadors Antoni Mut i Ricard Urgell. Els texts estan ordenats cronològicament i s'ha fet la transcripció d'aquells considerat imprescindibles.
Al segon volum, titulat La història: govern i autogovern de les Illes Balears, s'intenta analitzar el marc històric d'aquests documents que és, alhora, «l'origen i la conseqüència». Segons explica Garí l'objectiu principal d'aquest volum és «posar a l'abast del ciutadà la circumstància històrica dels documents per, així, permetre una millor comprensió». Els texts d'aquest volum són dels historiadors Romà Piña, Pau Cateura, Maria Barceló, Josep Juan Vidal i Antoni Marimon.
Tal com va explicar Garí, la idea va sortir d'una conversa amb Antoni Mut, antic director de l'Arxiu del Regne de Mallorca, «en la qual ens vam témer que feia falta una catalogació d'aquests documents, un treball que seria un bon servei a la nostra història i a la nostra identitat com poble».
Per Garí, que ha treballat dos anys en el projecte, la importància d'aquests documents és fonamental, ja que «és la primera vegada que es fa una catalogació que afecta el dret i la transcripció de tots els documents».
L'objectiu del volum és triple: aprofundir en el coneixement d'aquests documents; analitzar la nostra història i el nostre dret; i formar una consciència entre la ciutadania de sentir-se orgullosos de formar part d'un poble.
El primer document que es recull data del 23 de desembre de 1228, quan Jaume I comunica a les Corts de Barcelona la seva intenció d'iniciar la conquesta de Mallorca. El darrer està datat el 22 de juliol de 1718, quan el Decret de Nova Planta suprimeix totes les institucions, les estructures de poder i l'organització política heretada de la Corona d'Aragó.
«És, en definitiva, recopilar la història de Balears durant 490 anys des d'una perspectiva diferent, la dels documents legals i jurídics. És per això que hem fet el segon tom, que dóna un marc històric».
Entre els documents més importants que destaca Francesc Garí està, per sobre de tots, les cartes de franqueses que Jaume I atorgà a Mallorca (1230), Eivissa (1236) i Menorca (1301), com també aquell en el qual Jaume II, fill de Jaume I, confirma a Mallorca les franqueses en ser coronat primer rei del regne privatiu.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.