Una carxofa agafada a foravila es convertí en la gran protagonista de la nit en la presentació del llibre Conversa amb Gabriel Cañellas. L'amo en Biel. També ho foren, en la seva justa mesura, les cebes i els esclata-sangs. I les diferents formes d'ús i entonació del català que va exhibir cada un dels convidats a presentar l'obra de Jaume Sastre: Lleonard Muntaner, Bartomeu Mestre, Jeroni Albertí, Gabriel Cañellas, Catalina Cirer i el mateix Sastre.
El llibre s'ha convertit en un èxit de vendes -el més venut a la fira d'enguany- i l'acte d'ahir, en un dels més multitudinaris dels darrers anys quant a presentacions. De fet, l'auditori del Centre de Cultura de Sa Nostra es va omplir de gom a gom.
Entre els assistents hi eren alguns exconsellers com Llorenç Oliver, Pio Tur, Francesc Gilet i l'expresident de Sa Nostra, Joan Forcades; l'advocat Rafel Parera; Eduardo Giménez, cap de premsa de l'expresident; i molts de militants populars de base, alguns d'ells reconeguts canyellistes. S'hi notaren a faltar consellers del primer Govern i dels polítics actuals només hi anaren el delegat del Govern, Miquel Ramis; la número 2 a Cort, Francesca Bennàssar, o el regidor Gaspar Oliver.
De tota manera, els protagonistes de la nit eren a la taula presidencial. Tots aconseguiren els aplaudiments del públic i, també, que l'acte -va durar més d'una hora i mitja- no es fes gens pesat. Obrí foc Bartomeu Mestre, Balutxo, que començà recordant Francesc de Borja Moll, les rondalles mallorquines i els glosadors de picat dels nostres pobles per explicar que «la paraula és l'eina dels demòcrates», i que ell tenia fe que el llibre sortiria a llum a pesar de l'antagonisme dels protagonistes, «per l'ús tan ric que fa del llenguatge en els àmbits formal i col·loquial, per la seva estructura i per la gran tasca de documentació» i, a més, recordà que és necessari servar la memòria.
Mestre també aprofità l'avinentesa per demanar diàlegs i acords a fi d'aconseguir «que la metròpoli deixi de maltractar-nos com si fóssim una colònia». Jeroni Albertí va prendre el relleu amb un to molt divertit i remarcà que «aquest llibre és molt important, perquè s'hi repassa una època molt important i per gaudir de Cañellas» i recordà els vuit anys de relació amb l'expresident, a més de puntualitzar com es firmaren els acords de Govern entre els dos partits a Madrid.
Cañellas va ser, simplement, el de sempre. Proper a l'auditori, divertit i sarcàstic en algun cas va tenir paraules elogioses per a l'autor i també va ser molt sincer i digué que «no podré agrair mai a Jeroni Albertí que em fes el primer president d'aquesta comunitat». A més, va afegir que «la memòria és selectiva i només recorda allò bo i, per tant, que ningú no cerqui maldats escrites».
Jaume Sastre va fer una intervenció de pinyol vermell. Només li faltà una mica de perfecció oratòria, però a través de metàfores d'home de la terra va aconseguir despertar l'interès dels assistents pel seu llibre i va dir que «entre molts de punts suspensius, punts i comes i comes els bons cercadors d'esclata-sangs es podran acostar al cor de la carxofa, però ha de ser una feina individual de cadascú». Així mateix, explicà moltes d'anècdotes.
A Cirer li va tocar la difícil papereta de tancar l'acte després d'actuacions tan brillants. I arrancà amb un provocador «molt honorable president Cañellas i molt honorable president Albertí», políticament incorrecte però brillant en l'aspecte sentimental. Perquè Cirer, al final, va fer allò que sol ser habitual en aquests casos: demostrar la fidelitat al «meu mestre i amic, el sempre president».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.