TW
0

El còmic de la Marvel i els seus personatges dels anys setanta protagonitzaran la darrera exposició del cicle Còmic Nostrum d'enguany, que s'inaugurarà avui vespre a la planta baixa del Casal Solleric. Els comissaris de la mostra són Jaume Vaquer i Paco Díaz i aquesta ha estat organitzada per l'Associació d'Amics i Víctimes del Còmic.

La mostra recull obres originals de molts de guionistes i dibuixants de l'editorial nord-americana, que era el gran referent en l'àmbit internacional i que va marcar una època amb sèries mítiques. Segons explicà Paco Díaz, dibuixant que fa feina per a aquesta firma, «els còmics de Marvel dels setanta es caracteritzen per una ruptura amb el passat i per una recerca incansable de territoris nous, amb la consegüent exploració estètica i temàtica, i un fenomen evolutiu cap a la maduresa del gènere i cap a la pèrdua d'aquella candidesa pròpia de la dècada anterior».

Díaz va explicar que «ha estat un veritable plaer poder treballar en aquesta exposició: jo he de reconèixer que en la meva feina sempre em veig influït per aquesta estètica i per aquest tipus de còmics. Dins cada una de les peces hi ha un reflex de l'època de canvis als Estats Units i moltes d'influències del pop art, i això sempre m'ha fascinat».

De fet, es pot veure en la mostra com els autors evidencien una ruptura generacional òbvia en la societat americana, una decepció per l'American way of life i un interès pels conflictes socials. La droga i l'alcoholisme, temes tabú fins llavors, apareixen a les col·leccions més importants. Els problemes racials s'afronten sense gens de pudor i la desaprovació total cap als governants es fa evident, per exemple, en relats paral·lels i metafòrics d'escàndols polítics com eWatergate.

Díaz va subratllar, així mateix, que «és excitant veure com podem descobrir tot un món referencial i traslladar-nos a una època que, sense cap dubte, marcà el món i impulsà el gènere dels superherois nord-americans cap a la seva maduresa definitiva». La vigència d'aquests còmics és molt gran i ha reviscolat encara més gràcies als impulsos generats per l'adaptació de molts de personatges a les pantalles de cinema, com ara Spiderman, La Massa o la recent X-Men.

Joan Miquel Oliver, president de l'Associació d'Amics i Víctimes del Còmic, va manifestar que «això ha fet que molta de gent s'interessi de nou per aquestes sèries: d'aquesta manera, al nostre país hi ha hagut editors que han anat vius i han aprofitat aquesta estirada per reeditar col·leccions i per captar el gust del consumidor, i això ha estat molt important per a tots els qui ens dedicam a aquestes coses».