MARIANA DÍAZ. Palma.
Per «l'execució d'obres no autoritzades ni ordenades», la Comissió de Patrimoni Històric del CIM paralitzà les actuacions que Fernando Palazuelo, propietari de El Temple, estava duent a terme en la part superior d'aquest edifici, Bé d'Interès Cultural (BIC). Va ser la primera setmana del passat mes d'abril. Amb la fotografia que il·lustra aquesta plana es mostren quines varen ser les obres que han motivat un expedient d'infracció urbanística que tant pot ser urbanística com que atenti contra la Llei de Patrimoni.
Com s'aprecia a la fotografia que oferim, presa la darrera setmana, la vella coberta no es va reforçar sinó que al seu lloc se'n féu una de nova mitjançant dotze bigues que es poden veure des del pati posterior. Així ho varen «detectar» els inspectors de Patrimoni.
Patrimoni Històric havia ordentat a l'empresa Casas Góticas que «s'apuntalàs la coberta posterior de l'edifici per protegir-ne la identitat»; al mateix temps autoritzà «el revestiment provisional de les parets de la façana» on el tapiat àrab havia quedat al descobert després d'una excavació arqueològica, també ordenada pel CIM, com és preceptiu per a la resolució d'un expedient que afecta un BIC.
Coincidint amb els dies de la inspecció i paralització, veïns de la zona telefonaren a aquest diari per anunciar que davant de l'edifici «dos camions estan descarregant bigues enormes, de 12x50x50». També avisaren la Policia Local i Nacional. La primera hi va acudir i va comprovar que existia un permís d'ocupació de la via pública. Era dissabte matí. «Mosquejats», els veïns acudiren a distintes instàncies dilluns següent, entre elles l'Ajuntament, i s'assabentaren que l'autorització «era per descarregar una biga per apuntalar l'edifici».
Aquestes cridades dels veïns a les autoritats són només una de les moltes que han fet en els darrers mesos. També a l'expedient sobre El Temple, en poder de Patrimoni Històric, ara en els jutjats, són abundants les denúncies dels veïns que encara ocupen un baix i un dels pisos de l'immoble.
L'empresa Casas Góticas adquirí l'immoble a Isabel i Àngels Oleza Tomàs per 78.315 euros. Aquestes comunicaren al CIM el 8 d'abril de 2002 «transmetre» la propietat a Casas Góticas.
«No hi caben projectes que no s'adaptin a l'edifici», comentà a aquest diari Antoni Pascual, conseller d'Urbanisme i Patrimoni del CIM. Poc després de comprar l'immoble, Fernando Palazuelo va penjar una gran banderola de la façana en la qual s'anunciava la venda de diversos pisos d'alt estànding. El conseller confirmava que el seu departament encara no té un projecte sobre l'ús que es vol donar a aquest immoble, informació que ja ha publicat en diverses ocasions aquest diari després de ser informat per Miquel Àngel Grimalt, director insular d'Urbanisme.
Guillem Rosselló Bordoy, arqueòleg i màxim expert a Mallorca en l'època àrab també apuntava: «És un monument històric declarat específicament i crec recordar que la fitxa del catàleg diu que només es pot tractar com a tal monument i restituir-lo com a monument, i no com a pisos de luxe».
Varen ser ARCA i altres associacions ciutadanes, com el Grup per a l'Estudi de les Fortificacions de Balears, autores de la fotografia que es publica, les primeres que cridaren l'atenció sobre la situació del Temple, una lluita que en la primera de les entitats s'ha traduït en la creació del Llegat Al Andalus per, entre altres temes, fer un seguiment històric d'aquesta construcció, que va ser una de les portes d'entrada a la ciutat i després fortalesa de Gumara, amb tretze torres. Part d'aquesta, a més de El Temple, encara es conserva darrere d'una casa d'un altre dels seus laterals.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.