P.GIMÉNEZ.Palma.
Un total de catorze poetes catalans, castellans, hebreus, àrabs, italians, francesos i maltesos es reuniran dia 16 de maig, al pati de la Misericòrdia de Palma, per aixecar la seva veu i fer sentir les paraules al Festival de poesia de la Mediterrània.
Manuel Vázquez Montalbán (castellà), Josep Palau Fabré (català), Salvador Oliva Llinàs (català), Juan Antoni González Iglesias (castellà), Anna Aguilar-Amat (català), Carles Rabassa (català), Ester Xargay (català), Gaspar Jaén Urban (català), Hassan el Ouazzanini (àrab), Immanuel Mifsud (maltès), Julien Blaine (francès), Riccardo Massari (italià), Tamir Greenberg (hebreu) i Vinyet Panyella (català).
Organitzat pel departament de Cultura del Consell de Mallorca i la Fundació Casa Museu Llorenç de Villalonga, en col·laboració amb el Govern i Institució de les Lletres Catalanes, el Festival arriba enguany a la seva cinquena convocatòria citant algunes de les veus poètiques més importants de l'àrea mediterrània.
Aquests són els catorze autors que han estat seleccionats per intervenir al V Festival de poesia de la Mediterrània que, en els nostres dies, segons Maria Antònia Vadell, «té una significació especial». La consellera de Cultura del CIM recordà que «l'eix que vertebrà aquest festival fou la idea de potenciar l'intercanvi comunicatiu i ideològic entre pobles», apel·lant als vincles històrics als quals la mar serví com a principal via de comunicació. Per aquest motiu, «ara més que mai hem de reivindicar la convivència entre els pobles i lluitar contra guerres fratricides».
Vadell assenyalà que el Festival utilitza la poesia com a «contrapunt». Si la Mediterrània actuà com a nexe d'unió de tots els pobles que banyaven les seves aigües «ara no hem d'anar contra aquesta tradició, sinó que hem de fomentar l'intercanvi entre aquestes cultures», a partir de la poesia.
Totalment consolidada, la cita poètica que enguany han coordinat Catalina Sureda, Ramon Morey i Laila Darder s'ha convertit en la cita poètica més important que es desenvolupa a l'Illa, gràcies a la presència d'autors d'alt nivell. Per Vadell, la força radica en el fet que «és una experiència agradable i emocionant sentir de la mateixa veu de l'autor la seva poesia». En aquest acte és quan vertadarement es reflecteix la universalitat del gènere: El to i l'èmfasi amb el qual s'expressa la paraula són suficients per sentir o descobrir les emocions que subjeuen al text.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.