Lluis Llach: «En aquests moments ens trobam davant una allau neofatxa liberal»

El cantautor presenta anit a l'Auditòrium el seu darrer disc, «Jocs»

TW
0

P.G.Palma.
«Barrejaria dos temes antimilitaristes: Un himne per no guanyar, perquè intenta raonar per què no a la guerra, i On vas amb les banderes i els avions». Lluís Llach utilitzaria totes dues cançons per explicar la seva posició antibel·licista. El cantautor català torna a Palma, emparat pel que va qualificar com un dels «millors equips d'Europa», per presentar els temes del seu darrer treball, Jocs, en un concert que a més d'incloure els nous temes, també n'introdueix d'altres de seleccionats en funció de «les meves preferències íntimes». Serà anit, a partir de les 22:00 hores, a l'Auditòrium de Palma.

Han estat necessaris dos anys per gestar el vint-i-vuitè treball del músic perquè, com assanyala Llach, «un disc neix de les vivències, que, d'alguna manera, són les que coaccionen les cançons que sortiran». Això explica, o almanco així ho justifica Llach, el fet que en aquest nou treball el tema de la mort hagi acudit en nombroses ocasions: «Perquè punts de referència vitals meus estan desapareixent», explicà.

Després de Nou, o discs més conceptuals com Un pont de mar blava, en aquesta ocasió, juntament amb aquestes cançons intimistes, també reneix el Lluís Llach compromès que tothom coneix. L'esperit crític de l'artista, que habitualment se serveix de la música per expressar allò que pensa i allò que sent, es manifestà ahir amb contundència quan el solista de Verges (Girona) va sentenciar que «si es du a terme aquesta guerra -referint-se al conflicte de l'Iraq, que titllà de dantesc- serà la més inútil i innecessària que s'hagi fet mai».

L'autor de temes tan emblemàtics com L'estaca, que secundà la protesta de la plataforma antibèl·lica de Lleida, va voler argumentar la seva afirmació. En opinió de Lluís Llach, aquesta guerra «només respon a necessitats estratègiques», a més de significar «un escarni per al nostre paper com a primera civilització. Suposa el trencament per part del primer món del dret internacional», afirmà, i afegí que si es tira endavant «deixarem de tenir arguments per reclamar al món que no ens miri com imperialistes i hi tindran cabuda tots els Bin Laden del món».

Conegut per mantenir una posició crítica que ha fet que el cantautor se sentís «en molts moments sol», el Llach reivindicatiu també està representat al nou disc. El tema Neofatxes globals «va ser una cançó que sorgí fa un any del desfogament personal. Si pogués fer-la ara tindria cinc o sis estrofes més», ironitzà l'artista, que apuntà que ens trobam «davant d'una allau tan important i evident del moviment neofatxista liberal», que ha fet reaccionar la gent.