Núria Cadenes: «Des del 1980 ens han robat la Cançó»

L'escriptora presentà ahir a Palma la seva biografia sobre Ovidi Montllor editada per Tres i Quatre

Núria Cadenes va presentar ahir «L'Ovidi» en el marc de la Setmana del Llibre en Català. | PERE BOTA.

TW
0


Ovidi Montllor. L'esperit de «l'artista total», en paraules de Núria Cadenes, sobrevolà ahir la Setmana del Llibre en Català, que li reté un sentit homenatge amb motiu de la presentació del llibre L'Ovidi, editat per Tres i Quatre, del qual és autora la mateixa Cadenes. El volum va ser copresentat per Biel Majoral. L'escriptora catalana explicà ahir que aquest llibre «ha sorgit gràcies a la voluntat de molta de gent per recuperar la memòria del cantant i actor i treure'l de l'oblit al qual el vol sotmetre el PP del País Valencià».

L'autora assegura que el text és «quelcom més que una biografia. El PP de la Generalitat de Catalunya va vetar el finançament a un estudi sobre ell que havia proposat Esquerra Unida i el PSOE, i ho va fer fins i tot amb barroeria. Aleshores vam dir que que ja n'hi havia prou i neix la possibilitat de donar una resposta. Aquest és un crit a recuperar la nostra història».

Però aquest llibre és un gra més en el treball de recuperació de la figura del cantant. «A Alcoi el PP, el primer que va fer, va ser retirar la subvenció per construir el casal Jaume I Ovidi Montllor. Després, la gent de tot el país i de Catalunya i les Illes es va abocar i es va aconseguir crear un gran casal, de primer nivell».

Cadenes assegura que en la redacció de L'Ovidi s'han viscut alguns moments molt durs. «Impressiona molt veure com l'artista es va anar morint, precisament perdent la veu (Montllor va estar afectat en els darrers dos anys de la seva vida d'un càncer de gargamella). En aquells moments, tothom que l'havia ignorat va apuntar-se al carro dels homenatges i de les medalles commemoratives».

Un altre moment especialment dur va ser, per l'autora, veure com la feina de Montllor queia en l'oblit. «Des de l'any 1980 no va treure cap disc, i no perquè no en tingués ganes ni materials. Des del poder es considerà que la Cançó ja no interessava, i no se la promocionà. Des dels vuitanta ens han robat la cançó i ens han privat de grans artistes».

El cantautor alcoià també va estar molt vinculat amb Mallorca, i essencialment amb el món de les lletres. Ovidi va fer part del seu servei militar a l'Illa «i va quedar molt impressionat de veure com a tants quilòmetres de casa seva hi havia gent amb la qual es podia entendre perfectament sense parlar en castellà». Després es va entusiasmar amb els poetes. De fet, un dels seus darrers projectes era tancar-se a fer deu discs dedicats a deu poetes. Dos dels escollits eren Blai Bonet i Jaume Vidal Alcover. El projecte no es va poder dur mai a terme.