TW
0

S.B./AGÈNCIES. Palma.
El 80% de les llengües del món són parlades per menys de 100.000 persones, segons dades de la Unesco. Si s'uneix a aquesta xifra la que anuncia que el 90% de les llengües desapareixeran al llarg del segle XXI, s'ha de pensar que la diversitat lingüística en el món està ferida de mort.

A partir d'aquesta efemèride, el director de Política lingüística del Govern de les Illes Balears, Joan Melià, va explicar que «si bé el català no està en perill d'extinció com moltes altres de les llengües territorials sí que està potencialment en perill».

La gran quantitat d'idiomes que han desaparegut, la meitat des del segle XV, segons la Unesco i les conseqüències que aquest fet ha tingut en les seves respectives comunitats parlants, són l'argument més contundent a favor de la preservació de la diversitat lingüística i una de les principals raons per què l'ONU ha declarat el dia d'avui com el mundial de la llengua materna.

El director general va explicar que «una vegada més ens trobam en una situació no normalitzada. Cada vegada que les Nacions Unides han de dedicar un dia a alguna cosa és que la situació no funciona. Està bé que s'alerti la gent sobre els problemes de les llengües maternes, és una manera de començar a cridar l'atenció sobre aquest fenomen».

El Govern de les Illes Balears ha preparat un audiovisual basat en l'exposició «Llengües, universos en perill», que avui serà emès per les televisions locals. En concret M7 passarà el documental a les 18:35 hores i a les 21:10 de la nit. El programa té una durada de deu minuts i amb ell el Govern vol explicar el drama que suposa la desaparició d'una llengua.

Joan Melià també va explicar que des de la seva direcció general que el material de l'exposició ha estat recollit en diferents maletes didàctiques que seran repartides a totes les escoles de les Illes Balears perquè es pugui treballar aquests conceptes a les aules. «Volem que els infants puguin aprendre la importància de consolidar les llengües de tot el món, i la nostra».