Moll i els redactors de l'Estatut, Medalla d'Or

El Govern donà a conèixer els guardonats del 2003, amb els 19 premis Ramon Llull de la Comunitat

TW
0


El Govern va donar a conèixer ahir els guardonats amb les Medalles d'Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears del 2003, màxima distinció que atorga aquesta institució i que va recaure sobre l'Editorial Moll i la Comissió dels Onze. Així mateix, l'Executiu va fer públics els noms dels denou premiats amb el Ramon Llull.

El lliurament de premis tindrà lloc el 28 de febrer a Sa Llonja. L'acte s'emmarcarà dins la celebració dels 20 anys d'Estatut.

El reconeixement a l'Editorial Moll és motivat per l'afany continuïsta de la tasca de mossèn Alcover que demostrà Francesc de Borja Moll el 1934. També la seva dedicació a la publicació de llibres en català i textos per a l'ensenyament d'idiomes, la conclusió deDiccionari català-valencià-balear i de les Rondalles Mallorquines d'en Jordi des Racó, i l'edició de l'obra completa de Maria Antònia Salvà i Joan Pons i Marquès, han contribuït a la concessió del guardó.

També han estat premiats els integrants de la Comissió dels Onze. En aquest grup de consens eren representades totes les forces polítiques de les Illes, i es constituí al 1980 per iniciativa de Jeroni Albertí. El seu objectiu era redactar l'Estatut, que no pogueren concloure per manca de consens i la inestabilitat política que provocà el cop d'Estat del 23 de febrer del 81. Els seus integrants eren el mateix Albertí, Rafel Gil Mendoza, Lluís Pinya, Joan Josep Ribas, Francesc Tutzó, Gori Mir, Fèlix Pons, Andreu Murillo, Ignasi Ribas, José Cañellas i Vicent Ferrer.

Els premiats amb el Ramon Llull 2003 han estat els següents en aquestes categories:

ARTS
ANTONI CATANY JAUME. Fotògraf. El Govern ha volgut reconèixer la seva tasca, que ha contribuït a la revalorització de la fotografia entesa com a llenguatge artístic, i la seva àmplia projecció internacional.

MIQUEL BRUNET MIQUEL. Pintor. Ha estat guardonat en reconeixement a tota la seva trajectòria artística i a una vida professional destacada i dilatada en la pintura.

CIÈNCIES
BERNAT NADAL GINARD. Metge. Per la seva dedicació en el camp de la medecina i la cirurgia. Les investigacions del doctor Nadal i les seves publicacions són un referent científic a nivell mundial.

FERRAN MORELL BROTARD. Metge. El Consell de Govern ha decidit reconèixer la tasca com a pneumòleg i metge de Morell, nascut a Palma el 1944. En l'actualitat és l'organitzador del Programa de Transplantament de Pulmó de l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona.

GUILLEM MATEU I MATEU. Investigador. L'Executiu balear destaca amb la concessió d'aquest premi el treball d'investigació i docència en el món de la ciència d'aquest doctor en Ciències Biològiques, Oceanògraf i professor de Micropaleontologia.

VICENÇ MARIA ROSSELLÓ I VERGER. Geògraf. El guardó reconeix la seva dedicació com a catedràtic de la Universitat de València, on ha exercit un important mestratge. També reconeix les seves publicacions, a les quals les Illes Balears han estat objecte preferent de recerca.

SOCIETAT D'HISTÒRIA NATURAL DE LES BALEARS. La recerca i la divulgació científica a les Illes Balears i la participació d'aquest col·lectiu en projectes d'investigació internacional els han valgut el reconeixement.

LLETRES
PERE MELIS PONS. Mestre d'escola. En homenatge a una vida sencera dedicada a l'ensenyament, però sobretot per la seva funció potenciadora del coneixement de la llengua catalana.

MARIA ANTÒNIA OLIVER CABRER. Escriptora. Oliver és premiada per la seva carrera literària, però sobretot pel seu paper d'ambaixadora de la nostra cultura a través de les seves novel·les.

JOSEP MARÍ MARÍ. Pintor i escriptor. Va impulsar la represa de l'Institut d'Estudis Eivissencs. Fou president i director de la revista Eivissa, així com promotor dels cursos de català duits a terme per l'esmentada entitat. Autor de diversos llibres de poesia i d'una obra plàstica de gran qualitat.

ISIDOR MARÍ MAYANS. Filòleg, escriptor i músic. Autor de diverses publicacions relacionades amb la llengua i cultura catalanes. Fundador del grup musical UC, rep ara reconeixement per la seva contribució al procés de normalització lingüística.

ECONOMIA
LLUÍS MOYA BARECHE. Economista. El Govern premia així la seva dilatada tasca professional en el món de l'economia.

MÓN CÍVIC
SEBASTIÀ ARROM I COLL. Prevere. Per la seva inquietud emprenedora i innovadora en el món de l'ensenyament. Sobretot per la seva gestió com a fundador del col·legi Sant Josep Obrer.

GRUPS D'ESPLAI DE MALLORCA. Són premiats per la feina educadora dels joves en el temps lliure mitjançant una psicopedagogia activa.

CUCORBA. Aquest grup de teatre i animació fundat a Muro el 1977 obté l'agraïment a la seva dedicació durant 25 anys al teatre infantil i a l'animació musical dels més petits, sempre en llengua catalana, representant espectacles propis i d'autors mallorquins arreu de tots els municipis de les Illes i també de Catalunya.

PERE SERRA COLOMAR, «PERE GALLET». Dinamitzador cívic i social. Pel seu esperit de servei al poble de Formentera, la seva aportació fonamental en l'associacionisme de l'illa, i la seva valuosa aportació a la preservació i difusió de la cultura i les tradicions.

EDUCACIÓ
PILAR BENEJAM I ARGUIMBAU. Pedagoga. En reconeixement a una vida dedicada a la docència i a la formació del professorat. És un exemple d'educadora i de dona compromesa en la tasca didàctica.

ESPORT
ELENA GÓMEZ SERVERA. Gimnasta. Per haver guanyat el màxim guardó en el campionat del món de gimnàstica artística.

JUDICATURA
GUILLEM VIDAL ANDREU. Jurista. En reconeixement a la seva trajectòria en el món de la justícia; per la seva vàlua professional, que l'ha dut a ocupar importants càrrecs, com president de l'Audiència Provincial de Palma i, actualment, president del Suprem de Catalunya.