Els arquitectes del Museu del Baluard visitaren l'estand de Fiol i Altair amb Muñoz, Vadell i alguns artistes de la galeria.

TW
0

En un any marcat per les expectatives de guerra i la incertesa com pot afectar aquesta el món de l'art, els artistes mallorquins, tant els consagrats com els més joves i emergents, han començat amb bon peu a Arco 03, ja que els seus galeristes ja hi han duit a terme les primeres vendes.

Gero Martínez, de la galeria Maior, explica que les obres de Ricardo Cavada, Dario Urzay i la jove artista Aina Perelló, «que per primer cop du les seves obres a la fira», ja tenen comprador. D'Aina Perelló, en concret, s'ha venut una sèrie de fotografies que s'exposaren a la galeria pollencina.

Santiago Picatoste, que exposava amb les galeries Xavier Fiol i Asbaeck, ha venut dues de les seves obres, una de cada un d'aquests espais, a la Fundació La Caixa per a la col·lecció Testimoni i a un col·leccionista privat. L'artista es mostra «molt satisfet» amb aquests resultats.

Xavier Fiol, que ha emparaulat l'escutlura de Begonya Goyenetxea amb una fundació institucional, posa de manifest que «amb el bon nivell que hi ha enguany a la fira seria estrany que el públic no respongués com ho està fent». Així mateix, Fiol afegí que «de tota manera els preus estan molt continguts per tal de fomentar el col·leccionisme».

Per la seva banda, Bernat Rabassa, que comparteix estand amb Fiol, ja ha rebut ofertes per les obres de Pep Vives i de Paco Espinosa, ambdues de col·leccionistes privats, i explica que enguany destaca la presència d'institucions i de col·leccionistes importants.

Una prova d'aquest interès per part de les institucions i centres públics són les catorze obres que ha adquirit el centre d'Art Reina Sofia, per valor de 500.000 euros, entre les quals un llenç de gran format de José María Sicilia de 1987 titulat Flor línea roja.

Pel que fa a la galeria Ferran Cano, una de les que presentava una major nòmina d'artistes, en aquest espai s'han venut algunes de les obres de Pep Guerrero, un clàssic de Cano a Arco, peces de Gonzalo Rueda, alguna de les delicades pintures d'Enric Mas i diferents llenços d'Emilio Cano. A la galeria Pelaires, dirigida per Pep Pinya, que assisteix a la fira amb els seus artistes habituals, s'han venut les obres de Pep Llambies, l'escultura de petit format de Josep Maria Sirvent i Menéndez Rojas.

Representants d'algunes institucions de les Illes, com l'Ajuntament de Palma i la Fundació Sa Nostra, també s'han desplaçat fins a Madrid per tal de veure de prop l'actualitat en el món de l'art, tot i que tant els uns com els altres encara no ha duit a terme cap adquisició. «Venim a contemplar i d'aquesta contemplació en pot sorgir alguna cosa», explicava Andreu Ramis, responsable de la Fundació Sa Nostra.

Altres artistes de Mallorca, com Susy Gómez, Joan Morey o Miquel Barceló, també han aconseguit bons resultats a la Fira. De l'artista felanitxer se sap que se n'han venut dues obres, tot i que el seu galerista, Bruno Bischofberger, amb qui treballa en exclusiva, no n'ha volgut facilitar cap dada.

Pel que fa a Joan Morey, que ha participat amb una proposta videogràfica i fotogràfica amb la galeria Luis Adelantado al programa general i amb aquest mateix espai al programa Art Unknown, s'ha mostrat satisfet amb el resultat, ja que «d'aquesta manera pots veure millor quina és la relació de l'artista amb la seva obra, de la mateixa manera que a través dels estands pots copsar la sensibilitat dels galeristes i la seva relació amb els artistes que representen».