Més de 700 persones diuen adéu al pare Miquel Batllori a Sant Cugat

El cardenal Ricard Maria Carles presidí el funeral per l'historiador

TW
0

Unes 700 persones representants del món de la cultura, la universitat, la política i l'Església van assistir ahir al funeral de l'historiador Miquel Batllori, mort diumenge passat als 93 anys, i que presidí el cardenal Ricard Maria Carles.

El funeral, que tingué lloc al monestir de Sant Cugat del Vallès, fou concelebrat per una cinquantena de capellans, entre ells l'arquebisbe de Tarragona, Lluís Martínez; el pare provincial dels Jesuïtes, Pere Borràs, i l'abat de Montserrat, Cassià M. Just.

Entre altres personalitats, assistiren a la cerimònia el conseller en cap de la Generalitat, Artur Mas; els consellers Andreu Mas-Colell i Jordi Vilajoana; el president del Parlament, Joan Rigol; el president del PSC, Pasqual Maragall; el dirigent d'ICV Rafael Ribó; el director general de la CCRTV, Vicenç Villatoro, i l'historiador Joan B. Culla, com també una representació de les institucions illenques encapçalada pel conseller de Cultura del Govern balear, Damià Pons, i el rector de la UIB, Llorenç Huguet.

En el funeral, els cants, les lectures i les pregàries s'han anat encadenant amb les paraules d'homenatge a la personalitat i a la trajectòria del sacerdot jesuïta. El cardenal Ricard Maria Carles es referí a Batllori com un «vertader català universal» i el descrigué com un «gran treballador de la cultura, un català a Roma o un romà a Catalunya».

El pare Pere Borràs digué de l'estudiós català que va ser «un cercador de la veritat que hi ha en la història humana», mentre que demanà als presents que siguin «militants de la pau i del diàleg»». Els nebots de Miquel Batllori també pujaren a l'altar per retre homenatge al seu oncle, de qui destacaren que «sempre mirava cap al futur amb esperança i lucidesa».

Precisament, a aquesta gran capacitat de Batllori com a historiador es referí Joan B. Culla, qui subratllà que «amb ell s'ha extingit l'últim exemplar d'una espècie», la de l'«humanista renaixentista, com els estudiosos de fa 400 i 500 anys». D'altra banda, el president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Josep Laporte, remarcà el caràcter d'«home absolutament insubstituïble» de Miquel Batllori, que era membre de l'IEC.