TW
0

P.GIMÉNEZ.Palma.
El Grup Filatèlic i del Col·leccionisme de Palma es troba bolcat de ple en el projecte que vol reconvertir la seva seu, ubicada a la plaça Alexandre Fleming, en un centre més dinàmic, obert al públic i als investigadors. Una biblioteca i un arxiu especialitzats, com també una mostra permanent amb objectes relacionats amb la història del correu a les Illes són els eixos sobre els quals treballen per tal de fer viable aquesta iniciativa, pionera a Mallorca.

El president de l'entitat, Andreu Carles López, va explicar que el projecte, que ja s'ha enllestit, neix fruit d'un acord «extraoficial» amb la institució de Correus a l'objectiu de donar a conèixer al públic «tot el que està relacionat amb la història de la comunicació a les Illes».

D'acord amb les possibilitats de l'edifici i els fons disponibles, el projecte s'ha estructurat en tres vessants. En primer lloc, la biblioteca «recull tot tipus de documentació i llibres especialitzats en la història postal, però també inclou la que guarda relació amb numismàtica i col·leccionisme en general».

Entre els més de mil volums que integren el fons es mostren llibres i documents, cedits en dipòsit per entitats privades i també pels socis del col·lectiu, referits a la comunicació a Mallorca des del segle XVIII fins a arribar a finals del segle XX, «materials que hem anat rescatant de les oficines de Correus», assenyalà el president.

Pel que fa a l'arxiu, que aplega tots els documents que no són llibres, «conté textos i registres que fan referència a les línies aèries, les marítimes, les conduccions per ferrocarril i les que es feien a cavall... traçant un complet recorregut per la història de la comunicació i el seu desenvolupament», argumentà López.

El darrer vessant és el que guarda relació amb el projecte expositiu. Hi tenen cabuda algunes de les joies que s'han pogut rescatar d'aquesta mena de «reciclatge» que els socis del grup han anat fent als soterranis de les oficines de Correus. Destaquen «màquines franquejadores, mata-segells i documentació que ja no està en curs» i que ara es mostrarà a la seu del grup. Aquest també té previst organitzar una exposició monogràfica entorn de la història del correu al centre cultural de la Misericòrdia.

Però a l'espera de concretar una data per a aquesta mostra, la seu ha habilitat una de les seves sales per tal d'acollir una exposició permanent d'algunes de les col·leccions més destacades dels seus socis.

Aquesta exhibició, que ja està en procés de muntatge, anirà mostrant les millors i més diferents col·leccions dels socis de manera rotativa, com la Història postal de les Balears, de Joan Estelrich Maimó, que està integrada per cartes i documents postals del segle XVI fins al XIX, i que ha estat meritòria de diverses medalles d'or a nivell mundial.