Troben un exemplar que podria ser el dinosaure anterior al volador

TW
0


Els dinosaures de dues cames podrien haver usat els seus membres davanters com a estructures en forma d'ales per propulsar-se ràpidament, abans de poder volar. Així ho indica un nou estudi realitzat per especialistes de la Universitat de Montana (Estats Units), publicat a la darrera edició de la revista Science.

La nova teoria afegeix un pas intermedi que molts especialistes relacionen amb les actuals explicacines oposades sobre com els rèptils van evolucionar com a aus.

Segons els autors de l'estudi, la transició de passar de ser en terra a poder volar va haver de requerir una fase intermèdia d'elevació rampant en la qual el ràpid moviment dels apèndixs frontals de l'animal forçava realment el seu cos per a una millor tracció dels ànecs. El desenvolupament dels rols de moviment als animals és crític en cada aspecte de la seva vida, indiquen els autors.

L'evolució dels vertebrats voladors ha estat objecte de polèmica des del segle passat. D'una banda existeix un corrent que assenyala que els animals de dues potes que vivien a la terra van desenvolupar ales amb plomatge, que els van permetre viatjar per l'aire. El corrent oposat sosté que el vol es va originar als animals que vivien als arbres i que van desenvolupar estructures amortidores per als salts des de les altures. Els autors d'aquest estudi indiquen que en la fase anterior al vol les ales servien per aconseguir una major altura i inclinació en córrer.