«Hem situat l'illa de Mallorca en el món de la percussió internacional»

El percussionista Armando Lorente s'estrena com a compositor

TW
0

MARIANA DÍAZ.Palma.
Armando Lorente, percussionista de l'Orquestra Simfònica, acaba de ser reconegut per una publicació xinesa, Musical Instrument Magazin, com un dels percussionistes europeus més interessants. Lorente, que des de la seva arribada a Mallorca, el 1989, va revolucionar el llavors minvat ambient de la percussió local i creà escola, comença a desenvolupar una nova faceta en la seva carrera, la de compositor. Com a tal, la Camerata Sa Nostra li estrenarà divendres una Suite per a vibràfon i corda, i en una gira per Pequín, Shangai i Senyang estrenarà altres obres pròpies i d'autors mallorquins.

-Teníeu molt callat que componeu.
-No li volia donar molt de relleu perquè de moment em consider més intèrpret. Quan ets en una orquestra simfònica interpretant els més grans de la música, un es queda una mica petit. Però escriure m'agrada, és una afició que tenc i potser en un futur em pugui anomenar petit compositor. He estudiat harmonia i composició i tenc idees, que és el més important, i un bagatge, perquè estic acostumat a interpretar obres dels millors autors del segle XX per a percussió i a col·laborar en cursos sobre les possibilitats dels recursos musicals d'aquests instruments. Per exemple, Mauricio Sotelo, últim Premi Nacional de Música, m'ha fet el seu ajudant per als cursos d'estiu, que intentam portar a Mallorca.

-Com és la vostra música?
-Inclou totes les influències en les quals m'he mogut i em moc, per això no vull considerar-me compositor: des de la clàssica contemporània a les músiques improvisades dels darrers vint o trenta anys del segle XX o les últimes tendències de la creació acústica contemporània.

-El Conservatori de Pequín us convida a fer un curs i us organitza una gira. Què ha despertat aquest interès per vós?
-A la Xina em coneixen a través d'un projecte internacional anomenat Cultures, amb el qual recollim obres de compositors de Mallorca i la Península i mitjançant el qual vàrem treure la música d'autors mallorquins a l'exterior. Crec que dels músics llatins els crida l'atenció l'espectacularitat, la força i la calor. De fet, els discs que vàrem enviar del grup Cámara Trio, anterior a Contemporany Club Ensemble, s'han venut molt bé.