Denuncien la 'passivitat' administrativa davant l'estat de la torre de Cala Figuera

El Grup per l'Estudi de les Fortificacions demana al CIM que hi intervingui d'urgència

TW
0

M.DÍAZ. Palma.
El Grup per l'Estudi de les Fortificacions de Balears (GEFB) acusa les administracions, l'Ajuntament de Calvià i el Consell Insular de Mallorca de «passivitat extrema» davant de l'estat de la torre de Cala Figuera, que continua desplomant-se, amb la conseqüent pèrdua del patrimoni històric i el perill que corren els ciutadans que s'acosten a la zona. Segons Àngel Aparicio, responsable d'aquesta associació, pocs dies abans de les festes nadalenques, durant una visita al lloc, va comprovar que la fortificació havia perdut nous elements.

Aparicio va explicar que el GEFB, «davant de la passivitat del cas, sol·licita novament a la Comissió de Patrimoni del CIM que actuï d'ofici, ja que el cas així ho requereix, evitant qualsevol tramitació burocràtica que pugui alentir de nou el procés i que, d'acord amb la Llei de patrimoni, realitzi i executi un projecte de restauració via subsidiària, amb caràcter extraordinari, per evitar la caiguda total i la pèrdua de la torre».

El GEFB fa diversos anys que intenta que les institucions es facin càrrec de la rehabilitació de la torre, catalogada Bé d'Interès Cultural com a edificació militar, que va ser construïda el 1579. En els darrers anys, el deteriorament ha estat evident fins al punt, diu Aparicio, que si «vénen pluges fortes el que queda acabarà caient».

La torre de Cala Figuera, que mai no va allotjar artilleria i que va ser utilitzada per enviar senyals, està construïda a base de maçoneria de pedra gres del lloc, travada amb morter bord, amb peces de marès a tall de reforç. És d'estructura circular, amb dos cossos i una terrassa a la qual s'accedeix des de l'interior de la cambra voltada.