Sa Fàbrica Nova fou cedida per la família Oliver al municipi per a tal efecte.

TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
L'any que ve començaran les obres de recuperació de sa Fàbrica Nova de Sóller per a la seva obertura com a museu de la indústria, centre cultural i centre de documentació i investigació del patrimoni industrial de les Balears. A hores d'ara, segons el regidor de Cultura, Guillem Bernat, falta molt poc per aprovar la fundació que regirà el museu. Hi tindran participació el Govern, l'Ajuntament i la família Oliver i tot just constituïda començaran les obres.

Segons l'avantprojecte de museu, la importància de la Fàbrica Nova és que constitueix un dels exemples més clars del patrimoni industrial balear. I el fet de ser una de les fàbriques més ben conservades de Mallorca permet utilitzar-la per conèixer tot el procés tèxtil de l'època industrial de Mallorca. La restitució dels volums espacials i de la maquinària que s'hi conservava obriran un discurs museogràfic interpretatiu, de significació rellevant per comprendre la funcionalitat de les estructures, les formes de producció i les condicions de feina de manera global i extensiva a totes les Balears.

Així, s'hi presentaran des dels inicis de la industrialització a les Illes i els factors que l'afavoriren, fins al desenvolupament industrial i els principals sectors que s'hi impulsaren, fent referència explícita als alimentaris, al sector saboner, al metal·lúrgic, al de la pell i principalment al tèxtil; com també al sorgiment de la mà d'obra barata i a les mesures que prenien els treballadors davant de les dificultats, la crisi... L'avantprojecte de museu, realitzat per la Conselleria d'Economia i Indústria, també dedica una atenció especial a la indústria tèxtil de Sóller. Els petits tallers artesanals, les primeres fàbriques, la comercialització de productes amb l'exterior, les repercussions econòmiques a la vila fins a la creació del Banc de Sóller, la posada en marxa del ferrocarril... seran alguns dels eixos a través dels quals s'evidenciarà l'evolució d'aquesta ciutat. Com també l'explicació que mostrarà passa per passa els processos de creació de les teles.

El museu inclourà una mostra permanent i un espai per a exposicions temporals. A més, s'hi habilitarà una aula taller per als escolars i per als col·lectius interessats a dur-hi a terme activitats, i una sala polivalent per al municipi... Una biblioteca i un arxiu documental completen, a grans trets, la distribució d'aquest espai. Per a les explicacions, s'han previst des de materials audiovisuals fins a jocs interactius, plafons explicatius...

Finalment, l'avantprojecte, dirigit per Jordi Pardo, comprèn la redacció d'un pla de patrocini per a les empreses interessades a realitzar promocions i campanyes de publicitat entre els visitants, i altres aspectes com els drets d'utilització del museu. Els interessats hauran de fer, d'acord amb les diferents categories, unes aportacions mínimes que van de 6.000 a 60.000 euros cada dos anys.